Här blir det julgranar

FICK GRAN – EFTER PROTESTER. Kommunen backade efter klagomål och sedan 2007 finns det nu en julgran varje jul på Poseidons torg.
FICK GRAN – EFTER PROTESTER. Kommunen backade efter klagomål och sedan 2007 finns det nu en julgran varje jul på Poseidons torg.
Poseidons torg och Brandbergens centrum får rejäla julgranar i vinter.

Tungelstas, Jordbros och Västerhaninges centrum blir utan.

En rejäl julgran i ditt lokalcentrum i jul – eller ingenting? Allt beror på var i Haninge du bor.

– År 2000 slutade kommunen sätta upp granar i egen regi. Främst av principiella skäl, att vi inte ska konkurrera med andra aktörer. Innan dess högg vi granar och satte upp mot betalning vid centrumanläggningar, berättar Petra Lindvall, Haninges stadsträdgårdsmästare.

Att granarna försvann fick reaktioner.

– Många blev upprörda att det saknades julgran vid Haninge centrum, så sedan 2007 har vi nu en julgran på Poseidons torg, säger Petra Lindvall.

En sådan julgran kostar 10 000 kronor för kommunen, och det blir några tusenlappar till om man köper belysningsslinga.

Totalt lägger kommunen 45 000 kronor på att resa julgranar i år – men många centrum blir alltså utan.

Annika Samuelsson, ordförande i Västerhaninge centrumförening, saknar en i Västerhaninge centrum.

– Det hade varit mysigt. Vi är väldigt åsidosatta av kommunen när det gäller sådant. Men tyvärr blir det samtidigt mycket sabotage och elände om en gran sätts upp.

Enligt Petra Lindvall tar inte kommunen initiativ till att sätta upp granar på Haninges privatägda centrum och torg.

– Men det är ju roligt om man kan samverka med centrumföreningar och diskutera. Och om folk efterfrågar julgranar så är det ju större chans att vi tänker på det.

Inte heller de nyrenoverade vattentornen får tillbaka någon julgran på toppen. Några som kommunen däremot prioriterar är de äldre. Fem kommunala äldreboenden får julgranar: Hagagården, Vallagården, Ros-Anders Gård, Johanneslund och Malmgården.

Dessutom har kommunen gått ett medborgarförslag till mötes.

– Vi sätter upp belysning i en gran som står mellan rondellen Gudöbroleden/Söderbyleden och brandstationen. Granen har haft slingor förut men växt ur dem.