Här blir det stopp för pendlarna

Det kan bli väl lugnt i kollektivtrafiken framöver.

Pendeln skippar Årstaberg ända fram till augusti. I juli stängs även tvärbanan av.

Många kan få en tuff pendlarvår och sommar. Gamla Årstabron ska renoveras mellan 6 april och 2 augusti. Det innebär att trafiken mellan Stockholm södra och Älvsjö går på två spår i stället för fyra.

Under tiden som reparationerna pågår kan inga pendeltåg stanna i Årstaberg. Det blir dessutom lite längre restider för både fjärrtåg och pendeltåg från Stockholm central och söderut.

– Alla dessa arbeten förstärker järnvägen på olika sätt. Vi förlänger Årstabrons livslängd med 60 år, säger Jonas Westlund, chef för Trafikverkets kapacitetsplanering.

Förutom total stiltje på Årstaberg station kommer tågen börja gå med längre intervaller i riktning mot Nynäshamn – detta för att spara pengar i landstingets ansträngda budget. De som har för vana att ta tåget från Årstaberg mot stan kommer dock kunna ta ersättningsbussar under den här perioden.

I juli är även tvärbanan stängd. SL behöver dra om ledningar och byta spår. För dem som är kvar i stan och behöver resa på tvären ska ersättningsbussar finnas.

Ett mindre spårarbete gör att trafiken mellan Stockholm central och Älvsjö kommer att vara helt stängd från Skärtorsdagen 2 april till måndag morgon den 6 april, klockan 9.00.

När sommaren är slut och de flesta går tillbaka till sina arbeten väntar en höjning av priset på SL-kortet. Enligt uppgifter i Svenska dagbladet kan det handla om så mycket som en 20-procentig höjning: 950 kronor istället för dagens 750 eftersom landstinget behöver spara in en miljard om året.

Fakta

Mer eller mindre stiltje

Trafiken är helt stängd mellan T-centralen och Älvsjö mellan 2 april och 6 april.

Trafiken mellan Stockholm södra och Älvsjö går på två spår i stället för fyra mellan 6 april och 2 augusti.

Inga tåg stannar i Årstaberg mellan 6 april och 2 augusti

Tvärbanan är stängd i juli då SL drar om ledningar och byter spår.

Källa: SLL/ SL