ANNONS

Här blir du av med grovsoporna

Äntligen öppnar Vanadisberget igen. I september kan innerstadsbor norr om Slussen åka dit med överbliven färg och gamla möbler.

Men det blir en mindre anläggning än den som stängde för fyra år sedan.
ANNONS

Det var 2011 som återvinningscentralen stängde och de 110 000 stockholmare som bor i innerstan norr om Slussen därmed fick rejält längre resväg för sina grovsopor.

Motsvarande anläggningar finns sedan dess bara utanför tullarna, till exempel i Bromma eller Östberga. Orsaken? Ett segdraget kontraktsbråk om lokalerna i Vanadisberget mellan staden och den tidigare ÅVC-entreprenören Liselotte Lööf AB.

Så kallade mobila miljöstationer har ambulerat i stadsdelarna för att någorlunda kompensera för bortfallet. Man har även kunnat beställa fri hämtning vid dörren av exempelvis miljöfarligt avfall. Dessutom har en mini-ÅVC funnits vid KTH.

Men om några veckor ser det ut som att vi åter ska kunna åka till Vanadisberget med överblivna prylar. Då öppnar Roslagstulls återbruk i en mindre lokal vid sidan om det bergrum där återvinningscentralen höll till tidigare. Där ska man nu kunna lämna i stort sett allt som inte är rivnings- eller trädgårdsavfall.

– Men helst vill vi inte att det ska vara rent avfall utan sådant som går att använda igen, säger Peter Nyström, enhetschef för ÅVC och avfallshantering på Stockholm vatten, som tagit över avfallshanteringen.

Staden vill alltså styra bort från slit och släng och uppmuntra återanvändning av de enorma mängder saker som vi stockholmare konsumerar. Man ska kunna komma med en gammal stol eller byrå och på plats avgörs om den går att använda igen. I så fall skickas den vidare till någon av de frivilligorganisationer eller företag som samarbetar med staden och sedan säljer de prylarna i sina butiker.

Vad är skillnaden mellan återbruk och återvinning?

– Säg att du lämnar in en plaststol. Går den att använda igen är det ett återbruk. Annars går den till återvinning. Plasten skickas till ett företag som gör ny plast av den. Den kan bli en blomkruka eller vattenkanna.

Den nya anläggningen skulle ha öppnat redan förra året.

ANNONS

– Vi fick tillgång till lokalerna först för ett och ett halvt år sedan. Då gjorde vi en uppskattning att kunna öppna förra året. Men efter att ha sett närmare på säkerheten insåg vi att det behövdes förbättringar, säger Peter Nyström.

Den 11 september ska lokalen besiktigas.

– Om den godkänns kan vi öppna senare i september.

När blir det stora bergrummet, där återvinningscentralen tidigare låg, tillgängligt igen?

– Tyvärr vet jag inte det.

Den gamla återvinningscentralen var på 3 200 kvadratmeter. Roslagstulls återbruk blir med sina 2 100 kvadratmeter mindre.

– Det är riktat mot saker man kan återanvända och sådant löst man ta med sig hemifrån. Vi vill ju att man ska använda bil så lite som möjligt. Så vi välkomnar verkligen gående och cyklister att komma.

Snickaren Victor Carlsson är en av dem som nu jobbar intensivt för att färdigställa den 2 100 kvadratmeter stora lokalen inne i Vanadisberget.

Helst vill vi inte att det ska vara rent avfall utan sådant som går att använda igen.peter nyström, enhetschef Stockholm vatten

Fakta

Detta kan du lämna på återbruket

Roslagstulls återbruk finns på Cedersdalsgatan 7 och planeras öppna efter den 11 september. Exakt datum är inte klart.

Här kan man slänga nästan allt utom rivnings- och trädgårdsavfall enligt Peter Nyström, enhetschef för ÅVC.

Gammal sunkig matta?

– Absolut.

Överbliven målarfärg?

– Det välkomnar vi.

Mindre byggmaterial?

– Det går jättebra. Det är bara större saker, som betong och kakel­­-rester, som vi inte tar emot.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.