ANNONS

Här blir flest av med sina cyklar

Trajche Stoilov har tre lås till sin cykel för att undvika stölderna. Men stöldrisken hindrar varken honom eller klasskompisen Hussein Ahmadi från att cykla i Vällingby centrum.
Trajche Stoilov har tre lås till sin cykel för att undvika stölderna. Men stöldrisken hindrar varken honom eller klasskompisen Hussein Ahmadi från att cykla i Vällingby centrum.
Vällingbyborna undviker att parkera under gångtunneln intill Vällingbys tunnelbana.
Vällingbyborna undviker att parkera under gångtunneln intill Vällingbys tunnelbana.
Enligt Mitt i:s kartläggning är Vällingby centrum mest utsatt av cykelstölder i stadsdelsområdet.

Nu planerar trafikkontoret tre cykelgarage i västerort.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i kartlägger cykelstölderna i Stockholms stad är det en plats i Hässelby-Vällingby som sticker ut – Vällingby centrum. Här stjäls flest cyklar i förhållande till ytan – 251 cyklister har här blivit av med sina tvåhjulingar de senaste tre åren.

Förra året stals 334 cyklar i hela Hässelby-Vällingby, enligt statistik som Brottsförebyggande rådet tagit fram.

I år utreder trafikkontoret förutsättningarna för att bygga cykelgarage runtom i staden.

– Vi tittar just nu på tre platser i söderort och tre platser i västerort. Vi tittar just på knytpunkter för kollektivtrafik, säger Johan Kajmats, handläggare på trafikkontoret.

Syftet med ett cykelgarage är att göra cykling till pendel och buss mer attraktivt och på så vis få färre att använda bilen. Om man vet att cykeln står torrt och säkert kan viljan att hoppa upp på sadeln öka, tror trafikkontoret.

– Ett cykelställ fungerar bra utanför exempelvis en matbutik eller apoteket, men om man pendlar och parkerar cykeln i mer än sex timmar kan man ha högre krav på parkeringen, vad gäller exempelvis säkerhet. Därför ska vi undersöka vilka faktorer som är viktiga för Stockholms pendelcyklister och också titta på hur andra städer har gjort, säger Johan Kajmats.

Redan i dag finns flera cykelgarage runt om i Stockholm, bland annat i Älvsjö, bakom Åhléns i city och i Märsta. Vilken variant som kan bli aktuell i Spånga är inte bestämt.

– Vi tittar på vilka önskemål som finns. De kan se olika ut på olika platser, det går inte att hitta en universallösning. Vi har till exempel intervjuat de personer som parkerar i Älvsjös cykelgarage och liknande intervjuer ska vi även göra på andra platser, exempelvis i Spånga.

Michael Frejd tycker att idén med ett cykelgarage i Spånga är bra.

ANNONS

– Staden vill ju uppmuntra till cykling och då är det förstås bra att det finns ställen att låsa fast sin cykel på.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.