Min lokala hjälte

Här blir polisen frånkörd

Flera organisationer arrangerar illegala streetrace i Stockholm. Enligt polisen kan prissummorna variera från några tusen kronor till sexsiffriga belopp.
Flera organisationer arrangerar illegala streetrace i Stockholm. Enligt polisen kan prissummorna variera från några tusen kronor till sexsiffriga belopp.
1 000 hästkrafter vrålar om nätterna fram på allmänna vägar. Trots flera försök kan polisen inte stoppa de illegala bil­tävlingarna.

– Vi tror att de stora pris­pengarna gör tävling­arna svårstoppade, säger trafikpolisen Hans Nilsson.

Ett hundratal personer har plötsligt blockerat en vägsträcka någonstans i Stockholm. I täten tävlar bilar med hundratals hästkrafter mot varandra i 200 kilometer i timmen. Allt är inramat av gummirök och avklarat på ett ögonblick.

Men för polisen tar jakten aldrig slut. Hittills har polisens försök att stoppa de illegala biltävlingarna på vägarna runt om i Stockholm varit fruktlösa.

– Vi vet nästan aldrig var eller när ett race ska köras. De är väldigt välorganiserade i cybervärlden, och vi har otroligt svårt att nästla oss in där, säger Hans Nilsson, kommissarie vid trafikpolisen i västerort.

Han var en av initiativtagarna till det så kallade Black race i Stockholm. Ett försökt att på lagligt sätt tillåta biltävlingar. Enligt polisen har Black race gjort att övrig buskörning minskat i både Göteborg och Malmö. Men inte i Stockholm.

– Vi tror att det beror på att det finns stora pengar att tjäna på de här tävlingarna. Enligt uppgifter som vi fått var prispotten 250 000 kronor i ett race som ägde rum i slutet av maj i år, kallat Kungen av Nynäsvägen.

Pengarna kommer främst från anmälningsavgifter. Ofta betalar deltagare en avgift på cirka 500 kronor per deltävling.

– Vinnaren tar ofta allt men ­ibland delas potten upp mellan de tre bästa förarna i cupen, säger en man som arrangerar illegala streetrace.

Efter två säsonger lades Black race i Stockholm ned. Arrangörer för de illegala streetracen tycker att Black race var ett bra initiativ, men berättar att en del bilar som redan var ombyggda för enorma pengar inte tilläts att tävla och då bojkottades tävlingen av många förare.

I dag finns flera organisationer som arrangerar illegala race. På slutna forum bestäms tävlingsplatser och bara timmar innan start får deltagare sms om samlingsplats och preliminär starttid.

En streetracearrangör berättar att alla sorters människor deltar i tävlingarna.

– Det är allt från chefer, folk med stort bilintresse, unga som just tagit körkort och tjejer – även om de är få.

En sak har de alla gemensamt, de gillar att trycka på gasen. Sträckan som körs är 201 meter vilket motsvarar en åttondel av en engelsk mil, och många kör över 200 kilometer i timmen. Dyra Ferraris och Porschar ställs upp bredvid ombyggda, mindre uppseendeväckande, bilar och en och annan helt vanlig, otrimmad standardmodell.

Streetrace har sitt ursprung i 1930-talets USA men spreds snart över hela världen. I Stockholm drog tävlingarna igång på allvar under 1980-talet med bland annat racet Stockholm Open.

– Ställen som är populära att köra på just nu är riksväg 73 i Haninge och på Nynäsvägen utanför Skogskyrkogården. Även vid Älvsjömässan har det körts mycket och tidigare har man kört mycket på Värmdö­leden.

Arrangörer som Lokaltidningen Mitt i pratat med berättar att de trots att steetrace är olagligt inte handlar om vansinneskörning.

– Vi är seriösa och vi har bland annat sjukvårdspersonal på plats. Vi väljer raksträckor med bra sikt och kommer ambulans eller brandkåren gör vi allt för att släppa igenom dem då det kan handla om att rädda liv.