Här blir Skoog snapphane

I 19 år har städaren ­Anders Olofsson spelat in sin kändisspäckade skolfilm Stall-Erik och snapphanarna.

I förra veckan kom han till Rinkebyskogen, där Helge Skoog stod klädd i paltor.

– Det är en ära att få vara med, säger skådespelaren.

Helge Skoog öppnar ytterdörren i förkläde i hemmet i Enebyberg. Han har dukat fram frukost, för att välkomna regissören, manusförfattaren och huvudrollsinnehavaren Anders Olofsson. Anders har kört hela natten från södra Sverige till dagens filminspelning. Med sig har han filmaren Rolf Hamark. Det är de två som utgör hela filmteamet.

För det här ska inte bli någon vanlig filminspelning. Inget stort kamerateam, ingen sminkloge och ingen tidsödande väntan mellan scenerna.

Bara Rinkebyskogen i sin bästa dager, med vårsolen lagom gassande mellan träden, och Helge Skoog och Anders Olofsson utklädda till snapphanar, de gerillakrigare som stod på Danmarks sida i det skånska kriget på 1600-talet.

– Det räcker med lite jord på tänderna för att sminka sig. Jag vill att det ska vara naturligt, säger Anders Olofsson vid frukostbordet.

Det dröjde några år innan Anders Olofsson kunde komma hit, hem till Helge Skoog i Enebyberg.

För Anders Olofsson är ingen vanlig filmregissör. Han är städaren och statisten som håller på att uppfylla sin barndomsdröm om att göra en egen film. Med sig själv i huvudrollen och med 78 skådespelare i olika biroller, många tillhörande Sveriges skådespelarelit.

– Jag skickade ett brev till Helge Skoog för några år sedan. Han är en förebild, med en fantastisk personlighet, som varit med i många pjäser och tv-sammanhang. Därför vill jag ha med honom i min film, säger Anders Olofsson.

Allt började med att skåningen Anders Olofsson insåg att det inte gjorts många filmer om det skånska kriget. Det var i mitten av 1990-talet och Anders Olofsson, som på fritiden jobbade som statist, började skriva på ett filmmanus baserat på olika historieböcker.

Nu har filminspelningen av Stall-Erik och snapphanarna pågått i 19 år. Anders Olofsson har lagt alla sina pengar från jobbet som städare, drygt 900 000 kronor, på att göra filmen. Hittills har skådespelare som Susanne Reuter, Lasse Brandeby och Stefan Sauk ställt upp.

Nu är det Helge Skoogs tur. Han klär om till de säckiga kläderna, innan det är dags att gå upp i Rinkebyskogen. Om Helge Skoog från början tvekade att medverka, charmades han snabbt av Anders Olofssons engagemang.

– Nu är det en ära att få vara med. Anders är en märkvärdig entusiast. Det här kan jag skryta med, säger Helge Skoog.

Tanken är att filmen ska ha premiär 2020, när Anders Olofsson klippt färdigt. Kanske visas filmen på bio.

– Men tanken är att göra en skolfilm. Jag gör inte detta för att tjäna pengar. Skapandet är det viktiga, säger Anders Olofsson.

Filmen spelas främst in i Skåne. Men kanske kommer filmteamet tillbaka till Rinkebyskogen i sommar.

– Det var så fint här och det passar bra att spela in i Stockholm när skådespelarna inte har möjlighet att åka till Skåne. Jag har tid att vänta tills de kan, säger Anders Olofsson.

Helge Skoog är en av många ur Sveriges skådespelarelit som medverkar i långtidsprojektet Stall-Erik och snapphanarna. Regissören Anders Olofsson, till vänster, spelar Stall-Erik.

Fakta

De har roller i filmen om snapphanarna

Babben Larsson

Petra Mede

Peter Harryson

Samuel Fröler

Johannes Brost

Peter Haber

Inger Nilsson

Sven-Bertil Taube

Tomas von Brömssen

Björn Gustafson

Roger Pontare

Kjell Bergqvist

Lotta Engberg

Göran Stangertz

Marika ­Lagercrantz

Johan Rabaeus

Mia Poppe

Siw Carlsson