ANNONS

Har blivit kallad ”Jävla tomte”

Jan-Eric Jansson (KD).
Jan-Eric Jansson (KD).
Inlägget från Nackapolitikern Jan-Eric Jansson (KD), i flyktingdebatten har väckt mängder av reaktioner.

Han har fått mängder av samtal, mejl och sms.

Den här gången har det främst varit positivt men han har tidigare blivit kallad både "idiot" och "jävla tomte".
ANNONS

– Vi politiker har blivit betydligt mer utsatta och det har blivit en högre ton, säger Jan-Eric Jansson.

Som ordförande i kommunens arbets- och företagsnämnd, den nämnd som har flyktingmottagandet som sitt ansvarsområde, är han den politiker som har fått stå i ”skottgluggen”, säger han. I debattartikeln i Dagens Nyheter för två veckor sedan skrev han att han i mejl från invånare bland annat blivit kallad ”idiot” och ”jävla tomte”.

– Jag har känt att det inte kan få stå oemotsagt, att det är något nytt som kommit in och att sakfrågorna kommer i bakgrunden, säger Jan-Eric Jansson.

I debattartikeln skrev han vidare:

”Varifrån kommer den stora rädslan från vanliga svenskar över att bli granne med ensamkommande flyktingbarn”. .. ”Det är klart att vi i Nacka inte kan hjälpa alla. Men de som kommer hit ska behandlas med värdighet” .. ”Påståendet att dessa ungdomar skulle vara våldtäktsmän och värre brottslingar än svenskar, saknar grund!”

Enligt Jan-Eric Jansson blev gensvaret stort från allmänheten.

När Mitt i pratade med honom förra veckan hade artikeln enligt honom själv delats 9 000 gånger på nätet och han hade tagit emot 150 personliga sms och mejl och telefonsamtal.

– Det är människor från hela landet som hört av sig men i huvudsak från Stockholmsområdet och framförallt från Nacka. Det är oerhört positivt, jag har aldrig varit med om något liknande under min tid som politiker.

– Några säger att de har fått en annan klarsyn hur man ska ta emot ensamkommande.

ANNONS

Han trodde själv att han skulle få motsatt respons, att flyktingmotståndarna skulle höra av sig. Men han bedömer att kanske ett tiotal av dem som hört av sig varit negativt inställda, varav ett par personer har varit oförskämda.

Bakgrunden till att han skrev debattartikeln var enligt honom själv bland annat det flyktingboende som Nacka kommun planerar för i Boo, i den numera riksbekanta villan som Hells Angels hyrde men som kommunen köpte.

Reaktionerna han fick från allmänheten i samband med att kommunens planer blev kända, men också reaktionerna när ett flyktingboende i villa Gadelius i Saltsjöbaden var på tal, säger sig Jan-Eric Jansson inte ha varit med om tidigare som politiker.

– Nej, det har jag inte varit med om, inte den höga konfrontationsnivån.

Jan-Eric Jansson upplever att det generellt har blivit ett högre tonläge i samhällsdebatten i Nacka, inte bara vid tal om flyktingmottagande utan också när byggplaner diskuteras, och i synnerhet när kommunen vill bygga för utsatta personer.

– Jag med ett perspektiv på 10 år som politiker upplever att nivån på samtalet har blivit mer hätsk och hotfull, säger Jan-Eric Jansson.

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka, fick också han en del aggressiva mejl i samband med att kommunens planer med Hells Angels-villan i Boo blev kända, men inga hot. Khashayar Farmanbar håller med om att tonen i det här sammanhanget var hårdare än vanligt.

– Det var ett högre tonläge.

Också Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka, fick aggressiva mejl i samband med försäljningen av Hells Andelsvillan, liksom vid det planerade flyktingboendet i Villa Gadelius:

– Visst var det ett högre tonläge och en överdriven diskussion.

Mats Gerdau tycker ändå inte att debattklimatet har förändrats i Nacka.

– Nej, det tycker jag inte. Det är alltid så att det finns synpunkter på det som inträffar i samhället, vi har varit med om det tidigare. Nackaborna är ofta väldigt lugna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.