Här bodde Botkyrkas Freud

Poul Bjerre i sin älskade trädgård. Bilden är tagen på 40-talet.
Poul Bjerre i sin älskade trädgård. Bilden är tagen på 40-talet.
Poul Bjerre var en av Sveriges första psykoanalytiker. På lördag visas hans vackra trädgård upp.

– Det bästa med trädgården är att den är komplett och väldigt typisk för en trädgård från förra sekelskiftet, säger Barbro Gramén i Grödinge hembygdsförening.

Poul Bjerre och hans hustru Gunhild lät anlägga Vårstavis park i början av 1900-talet. Och den har stått i princip orörd sedan dess. Paret ville ha en toppmodern trädgård och inspirerades av bland annat England, Carl Milles och Ellen Key.

Barbro Gramén, ordförande för Grödinge hembygdsförening, uppskattade parken så pass mycket att hon skrev en avhandling om den, under tiden hon läste konstvetenskap.

– Det är en trädgård som är anlagd av en person med ekonomiska resurser som var intresserad av trädgårdar. Den är särskilt speciell för den är precis 100 år och är ganska oförändrad, säger hon.

Trädgården visas sällan upp för allmänheten men nu på lördag kommer Barbro Gramén att ge en trädgårdshistorisk visning av parken.

– Den är väldigt typisk för sin tid och trädgården var supermodern när den anlades mellan 1915 till 1916, säger hon.

Poul Bjerre var mycket känd under sin tid och vid en period var han elev till psykoanalysens fader Sigmund Freud. Han bodde i parken ända fram till sin död i början av 60-talet. I dag ägs trädgården av en stiftelse.

– Det som överraskade mig mest var att jag kunde pricka av allting som en sekelskiftsträdgård skulle innehålla när jag inventerade den, säger Barbro Gramén.

Hon beskriver trädgården som nationalromantisk. Den innehåller bland annat en svensk sommarsäng, ett parti som ser ut som naturlig skog med trappor och gångar, samt en sjö.

– Det är en liten pärla, säger Barbro Gramén.

Fakta

Var engagerad i fredsrörelsen

Poul Bjerre föddes i Göteborg 1876 och var nummer tre av fyra syskon.

Han studerade medicin i Stockholm, Uppsala och Lund.

1905 gifte han sig med sin hustru Gunhild.

Förutom sina insatser som läkare var Poul Bjerre engagerad i fredsrörelsen.

Källa: Poul Bjerre-sällskapet