Min lokala hjälte

Här bötfälls flest bilister i Rinkeby

”Jag besöker ofta i Rinkeby och brukar ha svårt att hitta parkering”, säger Ahmed Shek-Isse, som till sist hittar en plats.
”Jag besöker ofta i Rinkeby och brukar ha svårt att hitta parkering”, säger Ahmed Shek-Isse, som till sist hittar en plats.
Askebykroken i Rinkeby är den gata där flest bil­ar i Rinkeby, Tensta och Hjulsta blivit lappade.

279 bilar bötfälldes på gatan under 2012 och oftast handlar det om att man har ställt bilen på vändplanen.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Askebykroken, en liten gränd i norra Rinkeby, under en onsdagseftermiddag hittar vi fem felparkerade bilar, varav tre står mitt i en vändplan.

Daniel, en av felparkerarna som egentligen heter någonting annat, vevar ner rutan och sticker ut huvudet. Hans bild av parkerings­situationen i Rinkeby är att det ofta är ett kaos.

– Jag tror inte att Askebykroken egentligen är den värsta gatan för felparkeringar i Rinkeby, men området här omkring är nog värst. Ibland parkerar folk i rondellerna och det är omöjligt att komma fram, säger han.

Han tycker att det behövs fler platser där man lagligt kan parkera för att få bukt med problemet.

– Jag har dålig ekonomi och just nu struntar jag i att jag får parkeringsböter, jag kan ändå inte betala dem, säger han.

Enligt Jan Prestberg på Trafikkontoret finns inga planer på att bygga fler parkeringsplatser just nu. Parkeringsplatserna finns – men de kostar.

– Det finns faktiskt gott om parkeringsplatser i Rinkeby. Det är bara det att de ligger i garage som kostar pengar att hyra.

Enligt Jan Prestberg är den vanligaste anledningen till böter i Askebykroken att man har ställt sig på vändplanen. Därefter att man står parkerad när det är parkeringsförbud, följt av att man parkerat under tid då gatan ska sopas och röjas från snö.

Jämfört med övriga Stockholm ligger Rinkeby, Tensta och Hjulsta förhållandevis bra till i p-botslistan.

Av alla gator i västerort hamnar Askebykroken först på 16:e plats. Torsnäsgatan i Kista toppar listan med hela 819 utfärdade böter, följt av Grimstagatan i Vällingby med 492 lappade bilar. Och i innerstan lappas betydligt fler bilar än i ytterstan.

Men i det stora hela har böteslapparna blivit färre i Stockholm. 433 000 bilar fick p-böter 2012, vilket är 76 000 färre 2011. Sammanlagt delade staden ut parkeringsböter ut för 278,6 miljoner kronor. Ungefär 80 procent av alla p-böter betalades.

Det finns faktiskt gott om parkeringsplatser i Rinkeby. Det är bara det att de ligger i garage som kostar pengar att hyra.Jan Prestberg, Trafikkontoret

Fakta

Här lappades flest bilar 2012