ANNONS

Här byggs det nya kulturnavet

Det nya kulturhuset börjar se färdigt ut, men invigs först i december.
Det nya kulturhuset börjar se färdigt ut, men invigs först i december.
En scen för teater, musik och dans – men ingen biograf. I december invigs Väsbys nya kulturhus.

– Det ska bli en öppen mötesplats för Väsby­borna, säger Hanna Björklund, utredare på kultur- och fritid.
ANNONS

Det nya kulturhuset står nästan klart. Helgen den 4 till 6 december blir det stor invigning med pompa och ståt. Det blir författarföreläsningar, lokala dansföreningar bjuder in till prova på-verksamhet och musikskolan har olika uppträdanden.

– Det blir gala på fredagskvällen med pompa och ståt, glitter och glamour. Röda mattan kommer att rullas ut, berättar Hanna Björklund, utredare på kultur- och fritidskontoret.

Väsbys nya kulturhus ska framför allt ha en lokal scen för teater, dans, musik, föreläsningar och stand up. Det ska innehålla ett stort scenrum med plats för 350 sittande besökare.

– Det blir båda röda väggar och röd inredning, lite som en gammal­ teater. Det blir en teaterscen värd namnet, säger Leif Bejhed (V), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kulturhuset kommer att sitta ihop med Messingen. En del av de verksamheter som fanns i det gamla kulturhuset finns numera i Messingen. Det blir som ett stort kulturnav.

– Vi kommer att gå ut med en annons där vi söker en producent som ska jobba med att sätta ihop ett evenemangsprogram för våren och nästa höst. Programmet ska rikta sig till både barn och unga, vuxna och seniorer. Det blir en blandad repertoar­ med mångfald, säger Hanna Björklund.

Moderaterna drev en idé om en biograf i kulturhuset, men kommunstyrelsen har sagt nej.

– Det här tramset om bion är ovederhäftigt och inte funktionellt. Huset är byggt för dans och annan scenkonst och inte för en biograf. Driften vore helt omöjlig att kombinera med de andra scenverksamheterna. Vi har filmföreningen Sober som visar högkvalitativ film och vi kan komplettera det med visningar vid enskilda tillfällen, säger Leif Bejhed.

I kommunens budget finns sju miljoner kronor för inventarier. Det handlar om ljud- och ljusteknik, sceninventarier och möblering av kulturhusets lobby.

ANNONS

Joanna Masoura (M) föreslår i en motion att högtalare monteras på utsidan av kulturhuset och att lokala artister får en scen utomhus.

Förutom att göra Väsbybor och andra förbipasserande nyfikna på att besöka kulturhuset skapar det även en mer levande stadsbild, skriver hon.

– Det låter som en klok roligt idé, men jag har inte sett förslaget ännu. Om vi kan ha kameror på nästan alla fastigheter borde det inte vara svårare att sätta upp högtalare, säger Leif Bejhed.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.