Här byggs hyresrätter

På tio år har andelen hyresrätter i Nackas bostadsbestånd rasat. Av de lägenheter som har byggts under den tiden har färre än var tionde varit för uthyrning.

Men just nu råder en byggboom för hyres­rätter, med hundratals nya på gång.

Nyligen gav kommunen klartecken till ett projekt som ska förvandla platsen där den gamla panncentralen i Älta låg till ett modernt bostadsområde med tre åtta­våningshus med 130 nya lägen­heter – samtliga hyresrätter.

I början av sommaren antogs en annan detaljplan som ska ge lika många hyresrätter i helt nya hus på Lokomobilvägen mellan Jarlaberg och Nacka strand.

Även i den helt nya stadsdelen i Tollare i sydvästra Boo planeras mellan 100 och 200 nya hyres­rätter. Tillsammans innehåller projekten fler hyresrätter än det har byggts totalt i kommunen de senaste tio åren.

– Jag hoppas att det här bara är början och att vi kommer att få fler hyresrätter framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M).

Andelen hyresrätter i kommunen har minskat kraftigt. För tio år sedan var hälften av alla bostäder i flerbostadshus i Nacka hyresrätter. Men till januari 2013 hade andelen sjunkit till drygt en tredjedel. Under de åren byggdes det totalt runt 3 700 nya lägenheter i kommunen – men bara drygt 300, alltså inte ens en tiondel, av dem var hyresrätter.

– Jag tror att det har berott på att det inte har varit lönsamt för bolagen att bygga hyresrätter. Det har varit ett problem. Vi har ansträngt oss jättemycket för att få fram mark där det kan byggas ­hyresrätter, säger Mats Gerdau.

Även om han poängterar att ett blandat bostadsbestånd är ett uttalat mål vill han inte säga hur stor andelen hyresrätter i den blandningen ska vara.

– Vi har inte satt fast något procenttal. Det överordnade målet är att bygga fler bostäder, och det ska vara både bostadsrätter och hyresrätter. Ett andelsmål kan vara en begränsning, det kan göra att man bygger färre bostadsrätter för att hålla andelen hyresrätter uppe. Då blir konsekvensen att det blir färre lägenheter totalt, säger han.

Khashayar Farmanbar, Socialdemokraternas oppositionsråd, vill gärna ha ett andelsmål och lyfter fram en tidigare blocköverskridande överenskommelse om att kommunen ska ha en tredjedel ­hyresrätter, en tredjedel bostadsrätter och en tredjedel villor.

– Det är alltid relevant att ha mätbara mål, det vore konstigt annars. Jag köper inte att det skulle stoppa byggandet av det ena eller andra. Har man inga mätbara mål har man inget att styra mot. Då blir det som man har styrt Nacka tidigare, lite på volley, säger han.

Här på Oxelvägen i Älta görs grundarbeten för tre nya åttavåningshus med hyresrätter. Det är ett av de största hyresrättsprojekten i kommunen på senare år.

Fakta

Så många hyresrätter har byggts

Källa: Nacka kommun