ANNONS

Här byts alla gamla plastleksaker ut

Rewar Maronesi, 4 år, och Shian Maronesi, 6 år får leka med träleksaker på Lillsjöns förskola som rensat bort giftig plast.
Rewar Maronesi, 4 år, och Shian Maronesi, 6 år får leka med träleksaker på Lillsjöns förskola som rensat bort giftig plast.
Barnen har fått nya korgar till sina extrakläder. De nya är i naturmaterial, de gamla var i plast.
Barnen har fått nya korgar till sina extrakläder. De nya är i naturmaterial, de gamla var i plast.
Förskolorna i Upplands-Bro ska bli giftfria. På Lillsjöns förskola har arbetet redan börjat.

– Det känns tryggt nu, säger föräldern Kajal Maronesi som har plockat bort alla platsleksaker hemma.
ANNONS

Det var i samband med att förskolan renoverades som personalen på Lillsjöns förskola passade på att börja jobba för att skapa en giftfri miljö.

I dag är det mesta som kan innehålla skadliga ämnen borta. Borta är äldre plastleksaker, gamla mattor, sovmadrasser från 1970-talet och plastlådorna som barnen har extrakläder i.

Även elektronik, som tangentbord och avlagda mobiltelefoner, har åkt ut.

– Förr tog vi emot saker som föräldrar kom med som barnen kunde leka med. Nu säger vi nej till allt, berättar Agneta Lundbeck-Jansson, biträdande förskolechef.

I samband med renoveringen byttes också golv, väggar och tak och personalen såg då till att allt nytt inte innehöll skadliga kemikalier.

– Vi har inte vetat allt själva men man får läsa på och man lär sig med tiden. Vi har också fått fantastiskt stöd från kommunen, säger Agneta Lundbeck-Jansson.

Nu ska alla andra kommunala förskolor i Upplands-Bro gå i Lillsjöns fotspår. En handlingsplan för en giftfri förskola har precis klubbats av utbildningsnämnden.

– Vi vill ju att miljöerna för barnen ska vara så kemikaliefria som möjligt eftersom barn är extra känsliga, säger Marie Lindvall Wahlberg, verksamhetschef för förskolorna i kommunen.

Föräldern Kajal Maronesi, som har två barn på Lillsjöns förskola, är väldigt nöjd.

ANNONS

– Jag tycker att de har jobbat väldigt bra. Det känns tryggt nu, säger hon,

En bra sak med projektet är att även barnen blivit mer medvetna om miljöfrågor, tycker hon.

– Det är roligt när de kommer och påpekar om något är miljövänligt, säger hon.

Arbetet med kommunens handlingsplan för giftfri förskola började hösten 2015. Startskottet var ett medborgarförslag som kom in till utbildningsnämnden.

– Det är roligt att det kom den vägen. Först kommer ett förslag och ett år senare har vi en färdig handlingsplan, säger Marie Lindvall Wahlberg.

– Det är en positiv sak med en liten kommun som Upplands-Bro – att det är lätt att få saker att hända i praktiken inom rimlig tid.

Marie Lindvall Wahlberg är både ”stolt och glad” över handlingsplanen.

– Många är engagerade i det här och bryr sig och det är ett stort samarbete mellan olika förvaltningar. Vi måste till exempel arbete tillsammans med miljökontoret, kostenheten och upphandlingsenheten, säger hon.

Målet, en ”giftfri” förskola, handlar inte bara om att plocka bort platsleksaker och servera ekologisk mat utan också om hur man bygger och inreder förskolorna i kommunen och vilket städmaterial man använder.

– Det kan också vara en sådan sak som i vilka kärl man förvarar maten. Vi ska titta på allt ur den här aspekten, säger Marie Lindvall Wahlberg.

Fakta

Mycket kemikalier på förskolor

Undersökningar visar att det finns mer farliga kemikalier på förskolor än i privata bostäder.

Barn är extra känsliga eftersom deras kroppar inte är färdigutvecklade – och de exponeras dessutom mer än vuxna eftersom de stoppar saker i munnen och kryper på golvet.

Vissa kemikalier kan orsaka cancer, allergier och påverka möjligheten att få barn.

Sedan några år tillbaka jobbar många kommuner för att skapa giftfria förskolor.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen, Regeringskansliet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.