Här dödade en hund Björns katt

”Cosmo var som tjuren Ferdinand, lite godtrogen och snäll. Han förtjänade inte det här”, säger Björn Önnestrand.
”Cosmo var som tjuren Ferdinand, lite godtrogen och snäll. Han förtjänade inte det här”, säger Björn Önnestrand.
Katten Cosmo blev åtta år.
Katten Cosmo blev åtta år.
Katten Cosmo bets ihjäl av en lösspringande hund. Attacken skedde mitt i ett bostadsområde i Solberga.

– Cosmo var så tillgiven och snäll. Det är hemskt att han skulle behöva dö så här, säger ägaren Björn Önnestrand.

Två matskålar står i köket. Men Björn Önnestrand fyller bara på den ena. Sedan några veckor tillbaka har han bara en katt kvar, Cosmos bror Costanza.

– Chocken jag först kände har nu övergått i sorg. Jag sörjer min katt som den familjemedlem han var i åtta år, säger Björn Önnestrand.

Den ödesdigra attacken ägde rum i korsningen Klackvägen-Pliggvägen i bostadsområdet i Solberga natten mot den 17 juni. En granne vaknade vid tvåtiden av en kvinnoröst som skrek: ”Släpp katten, släpp katten!”.

– Jag kastade mig upp ur sängen för att ta reda på vad som hänt. Då såg jag hur en hund stod och slet i katten. Det var det värsta jag sett i hela mitt liv, berättar grannen.

Kvinnan som skrikit visade sig också vara ett vittne till händelsen. Var hundägaren befann sig är oklart.

– Jag tror inte att hunden hade slitit sig, för den hade inget koppel utan bara ett läderhalsband på sig, berättar grannen.

Hon beskriver hunden som svart eller mörkbrun till färgen, muskulöst och kompakt byggd.

– Jag är van vid hundar, men här vågade jag inte gå emellan, säger hon.

Efter attacken var det som att hunden lyfte på öronen och lystrade till något. Plötsligt stack den iväg med den döda katten i munnen. Kanske hörde den sin ägare, spekulerar grannen, som slog larm till polisen.

Om allt detta var Björn Önnestrand ovetande den här natten. Eftersom Cosmo var utekatt och kunde vara ute på långa strövtåg tyckte han heller inte att det var konstigt att katten var borta på morgonen.

– Men när det gått ett par dagar började jag bli riktigt orolig, berättar han.

Farhågorna växte när han läste uppsatta lappar vid Tempobutiken om att en person bevittnat hur en hund bitit ihjäl en katt.

En granne berättade i samma veva att hon hittat en död katt på en stentrappa, liket var täckt med lite grenar och löv. När grannen visade den bild som hon tagit av katten föll pusselbitarna grymt på plats.

– Det var inga tvivel om att det var Cosmo, hans teckning och andra kännetecken stämde. Men han såg så smal ut efter att ha legat ute i regnet. Hans långa päls hade tovat ihop sig, berättar Björn.

Att det finns risker med att släppa ut sina katter, det är Björn Önnestrand medveten om. Men att en av hans katter skulle falla offer för en lösspringande hund hade han aldrig kunnat föreställa sig.

Det är Söderortspolisens djurskyddsgrupp som nu har ärendet på sitt bord. Polisen vill ha tag på ägaren för att ta reda på vilken tillsyn hunden har.

Polisen har bland annat befogenheter att förelägga om munkorg eller koppeltvång.

– Det kan vara så att det redan finns ett sådant föreläggande och då har ju ägaren brutit mot det, säger utredaren Joakim Hammar.

Polisen kan även omhänderta hundar, men det ska först ske om ägaren är så olämplig att inga andra åtgärder hjälper.

Björn Önnestrand och polisen uppmanar nu alla hundägare att följa lagen och ha sina hundar kopplade i området.

– Anledningen till att jag går ut och berättar om det här i tidningen är inte bara för att jag känner oro för min överlevande katt, utan också för andra människor och djur som kan råka ut för lösspringande hundar, säger Björn Önnestrand.