Har du koll på #dalenstilen?

En skinnsoffa på trottoaren, en utslängd toalett eller ett övergivet kylskåp. Där har du #dalenstilen.

Stilspaningen började som en intern grej mellan två barndomsvänner med mycket värme till sitt nya område.

– Vi älskar att det inte är så polerat, säger Harald Lönnbro, som ligger bakom hashtaggen.

En Instagrambild på poolen på Nytorps gärde. Harald Lönnbro taggade den #dalenstilen. Han vet inte riktigt varför, men han var nyinflyttad och tyckte att den var fin.

– Då kontrade min kompis Calle med en bild på kattbajs på en dörrmatta, och då var det liksom i gång, säger Harald Lönnbro.

Han är skådespelare och flyttade från Bagarmossen till Enskededalen för tre år sedan. Barndomsvännen från Göteborg, Carl-Johan Lejland, hälsade på med sin familj och gillade området. När en lägenhet i porten bredvid blev ledig slog de till.

Ganska snart började de få upp ögonen för udda inslag i gatubilden.

– Helt plötsligt står det en skinnsoffa på gatan. Och när någon bytt toalett, vad gör man med den gamla? Jo, man ställer ut den och låter den står där i fyra veckor. Det är ju jätteroligt sam­tidigt som det är jävligt irriterande. Jag är ju en sådan som går till grovsoprummet och slänger saker, säger Harald Lönnbro.

När de väl fått korn på Dalenstilen gick det inte att sluta. När de reser hittar de platser som påminner om Dalen lite överallt. Hashtaggen har fått spridning och exempelvis sångerskan Titiyo har också använt den.

– Jag har bott i Stockholm i tio år: I Råcksta, Hornstull, Liljeholmen och på Kungsholmen och jag har aldrig varit med om att det någonstans står skinnsoffor runt hörnet på det sättet som det gör här. När jag hittade en flyttlåda på gatan innehöll den en lp-skiva med Raj Montana band. Det är också Dalenstilen, säger Carl-Johan Lejland.

Både Harald och Calle betonar att det är med mycket kärlek till Dalen – eller kanske hatkärlek.

– Det är saker som vi älskar att hata, säger Harald Lönnbro.

Han föll för Dalen just för att det inte är så uppdelat som Bagarmossen, utan en blandning av alla sorters människor.

– Vi älskar att det inte är så putsade fasader som på många ställen i Stockholm. Men sedan är det ju inte ett problemfritt område. Jag har polisanmält en skottlossning sedan vi flyttade hit, det finns en annan sida också, säger Carl-Johan Lejland.

Att #dalenstilen får spridning har de ingenting emot.

– Det är jätteroligt om fler börjar använda hashtaggen, säger Harald Lönnbro.