Här dumpades han av poliserna

Ibrahim Assali vid platsen där han blev lämnad av poliserna efter att plockats i deras buss och visiterats.
Ibrahim Assali vid platsen där han blev lämnad av poliserna efter att plockats i deras buss och visiterats.
I fjol gjordes 1 465 brottsanmälningar mot poliser – men nästan ingen fälldes.

Nu riskerar två poliser att dömas till fängelse för olaga frihetsberövande.

– De tog mig utan anledning och dumpade mig vid Kaknästornet, säger Ibrahim Assali.

Den 19 juni 2011 var Ibrahim Assali, 41, på väg hem på kvällen efter att ha varit på en nattklubb. Vid Mäster Samuelsgatan gick han förbi en polisbuss och fick ögonkontakt med polisen bakom ratten. Enligt Ibrahim Assali stirrade de på varandra – sedan hoppade sex poliser ur bilen.

De frågade om Ibrahim hade några vassa föremål på sig. Han svarade ironiskt ”i massor”. Då ska poliserna ha visiterat honom, utan att hitta något. Sedan plockade de in honom i bussen och körde iväg.

– Det var läskigt. De berättade inte vart de körde mig. Jag trodde ett tag att de skulle misshandla mig, säger Ibrahim Assali.

Poliserna dumpade honom vid Kaknästornet. Ibrahim Assali gick direkt och polisanmälde händelsen. Nu har två av poliserna, 28 respektive 32 år, åtalats för olaga frihetsberövande, alternativt tjänstefel och riskerar att dömas till fängelse i ett år. De andra fyra poliserna var aspiranter, och åtalas därför inte.

Nu på fredag börjar rättegången.

– Jag ser fram emot det, men jag vet att det kommer att rinna ut i sanden. De kommer säkert bara få dagsböter eller något liknande. Det är tråkigt, jag har inget förtroende kvar för polisen. Och allt det här handlade om en blick, det är löjligt, säger Ibrahim Assali.

Poliserna nekar till brott och berättar i förhör att Ibrahim var ”taggig”, ”hetsig” och att de trodde att han ”skulle hamna i bråk”.

Under 2011 gjordes 1 465 anmälningar mot poliser för olika brott i Stockholm. Bara 23 ärenden ledde till åtal – och 13 fällande domar. En 35-årig polis ska även snart ställas inför rätta, misstänkt för misshandel. En poliskollega har vittnat om hur mannen två gånger med öppen hand slog en berusad omhändertagen 19-åring i ansiktet. Misshandeln ska ha inträffat i polisens arrest på Kungsholmen. Polismannen nekar till brott.

Håkan Roswall, chefsåklagare vid Riksenheten för polismål i Stockholm, menar att många av anmälningar mot poliser blir avskrivna direkt, då anmälarna har missuppfattat vad poliser får och inte får göra.

– Det är många som inte förstår att polisen har rätt att använda våld vid vissa situationer. Men det finns även fall där man tror på målsägaren, men då det inte finns några vittnen går det inte att åtala, säger han.

Men Håkan Roswall ser även ett annat problem.

– Det finns en tendens att domstolar ställer högre beviskrav när en polis står åtalad. Man vill inte tro att polisen har begått brott. Jag tror att många anmälare känner att det är meningslöst att anmäla för polisen håller varandra om ryggen, men samtidigt så ska poliser bedömas som alla andra.

Fakta

Anmälan mot poliser

Stockholm: 1 465 anmälningar.

Ärenden som lett till åtal: 23

Fällande domar Stockholm: 13

Inledda förundersökningar: 428

Nedlagda ärenden: 607

Källa: Rikspolisstyrelsen