ANNONS

Har elever – men får nej

Skolans VD Filippa Amanto tycker att Skolinspektionen agerar stelbent och byråkratiskt. ”Så mycket skattepengar som går åt till detta. Om bara skickat hit någon i stället”, säger hon.
Skolans VD Filippa Amanto tycker att Skolinspektionen agerar stelbent och byråkratiskt. ”Så mycket skattepengar som går åt till detta. Om bara skickat hit någon i stället”, säger hon.
De har lokalen, de har eleverna. Allt som saknas är ett tillstånd från Skolinspektionen att driva högstadium. Utan det tvingas skolans sexor byta skola.

– Vi vill verkligen gå kvar, säger eleven Ebba Silfverswärd Dahlgren.
ANNONS

Sedan i somras har den fristående skolan Vallentuna Internationella Montessori, VIMS försökt att få det tillstånd av Skolinspektionen som krävs att driva högstadium.

– Hela den här handläggningsprocessen har varit ett äventyr, säger Filippa Amanto, vd för VIMS.

Skolan fick avslag från Skolinspektionen i somras men överklagade. Ärendet gick till Förvaltningsrätten som gick på Skolinspektionens linje. Skolan tänker överklaga igen.

– Jag ger mig inte, säger Filippa Amanto.

Hon startade Vallentuna Internationella Montessori förra hösten. Nu har skolan cirka 60 elever från förskoleklass till sexan. De knappt tio sjätteklassare som Mitt i Vallentunasteget träffar på skolan vill alla gå kvar i skolan till sjuan.

Även föräldrar vill ha kvar sina barn på skolan.

– Det är jobbigt att inte veta om hon kommer att kunna gå kvar eller inte, säger Anneli Lilja, mamma till eleven Johanna.

Skolinspektionen har hänvisat till skolans ekonomi och att skolan inte har kunnat ge en tillfredställande elevprognos i sitt avslag. Men Filippa Amanto tycker att Skolinspektionen slagit ner på oklarheter som skolan redan har redovisat vid tidigare tillfällen.

Vad gäller ekonomin förklarar hon att skolan är ny och att man haft höga etableringskostnader, något som hon medar att Skolinspektionen sagt sig ha förståelse för i tidigare kommunikation.

ANNONS

– Det är bra att de vill ha koll. Samtidigt önskar man vilja ha dem som ett stöd, säger Filippa Amanto.

I början av 2015 ska sjätteklassare från Vallentuna göra sitt skolval inför sjuan. Enligt Filippa Amanto finns fler elever som är intresserade av att börja sjuan på VIMS. Men för skolan blir det svårt att planera verksamheten och anställa pedagoger för högstadiet när tillståndet saknas. Det gör att eleverna inte vågar låsa sig vid VIMS som i sin tur får svårt att visa Skolinspektionen den elevprognos som önskas.

– Det blir ett moment 22, säger Filippa Amanto.

Enligt Skolinspektionen har ärendet handlagts enligt vanliga rutiner.

– För att få utvidga en skola måste man visa att det finns tillräckligt många barn i närheten som kan bli nya elever på skolan. Det är viktigt för att skolan ska få ekonomiska förutsättningar att leva vidare och för att den ska kunna ge både gamla och eventuellt nya elever allt som de har rätt till i sin utbildning. Vi kollar därför upp ekonomi och elevunderlag noga när vi bedömer en ansökan, säger Malin Jern, utredare på Skolinspektionen.

Vallentuna kommun har fått yttra sig till Skolinspektionen om VIMS men har inte haft någonting att erinra.

– Vi ser positivt på att de finns, säger utbildningschef Marie Truedsson.

Fakta

Fristående grundskolor i Vallentuna

I Vallentuna kommun finns nio kommunala grundskolor och fem friskolor. Friskolorna är:

Vallentuna friskola: åk 6-9. Önskar fler lokaler för att kunna ha två klasser i varje årskurs.

Vittraskolan: åk F-9, har egen skolbyggnad.

Vallentuna Internationella Montessoriskola: Montessori­veteranen Margareta Andersén som startade Nya tidens Montessori i Täby är vice VD på skolan.

Aktiviaskolan: grundskola, särskola åk 6–9

Ikasus friskola: grundskola, särskola åk F–10

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.