ANNONS

Här experimenterar Kungsholmsungdomarna

Dejen Gebremikael och Zafar Shayan gör experiment på Kungsholmens gymnasium
Dejen Gebremikael och Zafar Shayan på Kungsholmens gymnasium har blandat olja och vatten i provröret och håller just på att tillsätta diskmedel (tensider) för att se om det kan lösa oljan i vattnet.
Provrör, labbrockar och tensider.
I veckan intog kemin Kungsholmens gymnasium.
ANNONS

Kemins Dag är ett årligt återkommande evenemang där 110 000 barn och ungdomar från omkring 1 000 skolor samtidigt genomför Sveriges största kemiexperiment. Det hela gick av stapeln i veckan och på Kungsholmen deltar Kungsholmens gymnasium

Årets tema är hälsa och i experimentet fick eleverna rena vatten och lära sig mer om tvål och hygien.

– Allt runtomkring oss är kemi och med årets experiment vill vi belysa hur kemin kan bidra till ökad hälsa. Hygien och rent vatten är avgörande om vi ska kunna hålla oss friska och där har kemin en stor roll, säger Ulla Nyman, från organisationen Innovations- och kemiindustrierna som ligger bakom Kemins dag tillsammans med Nationalkommittén för kemi, Kemilärarnas resurscentrum och Kemisamfundet.

– Vi vill väcka allmänhetens och framförallt ungdomens intresse för kemi. Genom spännande och roliga experiment hoppas vi kunna öka intresset för kemi bland skolungdomar och samtidigt förmedla att kemi som ämne är ett framtidsområde, säger Peter Somfai, ordförande Nationalkommittén och professor i organisk kemi vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

 

ANNONS