Här får 100 elever till plats

Det blev inte exakt Djurgårdens färger på gummiasfalten i elevernas lekhörna. Men Lars Englund är nöjd med ombyggnaden av Sickla skola ändå. ”Det blir jättefint.”
Det blev inte exakt Djurgårdens färger på gummiasfalten i elevernas lekhörna. Men Lars Englund är nöjd med ombyggnaden av Sickla skola ändå. ”Det blir jättefint.”
Adam Bartodziej målar fönster i huset som tidigare var matsal och som till hösten ska bli klassrum.
Adam Bartodziej målar fönster i huset som tidigare var matsal och som till hösten ska bli klassrum.
Nu läggs sista handen vid byggprojektet på Sickla skola.

– I princip blir vi klara med det mesta till ­semestern, säger Lars Englund, projektledare.

Förra tisdagen samlades föräldrar, elever och lärare framför den nybyggda matsalen i Sickla skola och sjöng in sommarlovet. De unge­fär 200 eleverna tog tillsammans med sina lärare ett välförtjänt sommarlov. När de kommer tillbaka till hösten har skolan vuxit avsevärt.

– Det blir ungefär 100 fler elever än vad det varit tidigare. Sickla är ett av de områden i Nacka där trycket på skolorna är som störst, säger Lars Englund, Nacka kommuns projektledare för bygget.

Om- och tillbyggnaden av Sickla skola planerades redan under 2008, och har bland annat omfattat att gymnastiksalen rivits och att en ny byggts, att den gamla matsalen gjorts om till klassrum, och att en ny matsal rests där gymnastiksalen tidigare stod.

– Den svåra biten har varit ­säkerheten – att kunna renovera och bygga nytt samtidigt som det pågår undervisning. Det får inte hända några olyckor, säger Lars Englund.

Nu återstår slutfasen för den byggnad som tidigare innehöll matsal och kök och som till hösten ska bli undervisningslokaler. Det speciella rundade taket har behållits, men inte mycket annat.

– Vi har rivit ur huset till stor del, men behållit bärande väggar. Huset är byggt 1953 och det hade bra stommar, visade det sig. Man byggde med kvalitet på den tiden.

Kvalitet är också något som Lars Englund eftersträvat på Sickla skola. Till exempel har den nya matsalen byggts helt i betong.

– Så den kommer att hålla längre än de flesta andra byggnader. Det lönar sig att bygga med hög kvalitet, då minskar man underhållet i mycket stor utsträckning. Underhåll är en av de största kostnaderna vi har inom fastighetsförvaltning.

Förutom tillbyggnaden och nybyggnaden har också ytterligare två skolhus blivit tillgänglighetsanpassade, med hiss och nya toaletter. Prislappen för om- och tillbyggnaderna beräknas hamna på cirka 60 miljoner kronor – betydligt under budget.

– Vid upphandlingen för två år sedan hade vi förmånen att få bra anbud. Det var helt enkelt ganska bra tider för att få ett bra pris.

För Lars Englund, som arbetat med Sickla skola i snart fyra år nu, återstår att föra projektet i hamn till den 15 september.

– Det är skönt att det börjar bli klart. Jag har varit med och byggt och förvaltat så många skolor och anläggningar i Nacka genom åren. Jag har varit pensionär sedan en tid så det är kul att få avsluta med ett kvalitetsbygge – det är här min grand final, säger Lars Englund med ett stort och stolt leende.