Här får alla får lära sig åka skateboard

Sara Salimi ska strax ställa sig på en av parkleken Ängens skateboardar. Skatecoachen Jens Apelberg kollar att hjälmen passar medan fritidsledaren Börje Bergfeldt skojar med henne.
Sara Salimi ska strax ställa sig på en av parkleken Ängens skateboardar. Skatecoachen Jens Apelberg kollar att hjälmen passar medan fritidsledaren Börje Bergfeldt skojar med henne.
Trots att det regnar sjuder parken Ängen i Bredäng av liv. Här pågår dans, basket, vattenlek och ansiktsmålning.

Flera tjejer och killar och en del vuxna lär sig åka skateboard.

Det är full rulle i parkleken Ängen när Mitt i hälsar på en sommarlovsvardag. 127festivalen pågår och i alla hörn sjuder det av aktivitet.

Vid skateboardbanan står kusinerna Sara Salimi 10 år, och Melika Najafi 11 år. De har väntat in var sin bräda och satt på sig hjälmar, här finns tio av varje att låna. Nu är de redo för rull.

– Det här är jättekul, säger Sara. Vi är här varje dag och tränar.

– Och så dansar vi också, berättar Melika. Hiphop och street, till exempel. Och så spelar vi basket och hoppar hopprep.

Saras mamma ler och intygar att tjejerna sover gott på kvällarna. Medan vi pratar susar Malcolm Christensen förbi. Han är 13 år och imponerar på sin omgivning.

– En verklig talang, säger Börje Bergfeldt, förste fritidsledare i parken.

– Det här är en riktig melting pot just nu, fortsätter han. Hit till parken kommer människor från 0 till 99 år. Väldigt många vuxna.

Även i vanliga fall söker sig många vuxna till skatebanan. De flesta är föräldrar men några nöjer sig inte med att bara titta på.

– En mamma som kom hit med sitt barn började själv åka. Och en pappa i 40-årsåldern tränade så mycket att mamman kom över med middag och gick hem med barnet medan han fortsatte. Han köpte en egen bräda sedan.

Skatecoachen Jens Apelman berättar att skatebanan är utformad som ett amerikanskt storstadstorg i Kalifornien med sina långa betongkanter i olika form.

Han finns på plats för att instruera dem som behöver.

– För många behövs det bara lite hjälp i början, säger han. Men det är inte bara aktiviteter som lockar folk dessa dagar. Fikat är nog så viktigt. Eva Nicolaysen är kvinnan bakom det goda kaffebrödet

– Både unga, föräldrar och pensionärer passar på att sitta ner en stund här. Fikat är billigt. Bara självkostnadspris.

Hur kommer det sig att stadsdelen Skärholmen satsar på så mycket gratisaktiviteter, Lorena Delgado (V) ordförande i stadsdelsnämnden?

– Här finns många som inte har råd att åka i väg på semester. Därför är det viktigt att det finns saker för alla att göra på hemmaplan.

Fakta

Saker att göra i sommar – för alla åldrar

Vecka 27: Kom och laga en trasig cykel som sedan är din. Earn a bike (Förtjäna en cykel) pågår hela veckan i parkleken Ängen, Bredäng. Skatefestival torsdag–fredag.

Vecka 28–29: 127festival i Skärholmens C. Ungdomens hus, 2:a hemmet, ordnar dansworkshop, skrivarverkstad, musikstudio, graffitiworkshop, samtal med RFSU, schackturnering och café.

Vecka 28: Bli vän med vatten. Simskola på Sätrastrandsbadet med siminstruktörer från Stockholms kappsimningsklubb. Dessutom gruppträningar i yoga, kondition och livräddning.