Här får alla spela fotboll

Tränaren Pelle Lilja tillsammans med Morteza Sadeqi och Morteza Noori.
Tränaren Pelle Lilja tillsammans med Morteza Sadeqi och Morteza Noori.
Några av killarna i laget har spelat i ett år, de flesta började i år.
Några av killarna i laget har spelat i ett år, de flesta började i år.
Träningen sker halvt på engelska och halvt på svenska - med mycket handrörelser.
Träningen sker halvt på engelska och halvt på svenska - med mycket handrörelser.
Ungdomarna är ensamkommande flyktingar från bland annat Afghanistan, Somalia och Eritrea.
Ungdomarna är ensamkommande flyktingar från bland annat Afghanistan, Somalia och Eritrea.
Många unga flyktingar vill spela fotboll – men får nej från klubbarna för att de är för dåliga och inte kan språket. Det vill Enskede IK ändra på.

– Om vi inte tar emot dem blir det noll integration, säger tränaren Pelle Lilja.

I omklädningsrummet på Enskede IP trillar killarna in för onsdagskvällens träning. Samtliga tar ett varv runt i lokalen och skakar hand med varandra. Hejarropen på svenska och engelska överröstar varandra.

Sedan ett år tillbaka har Enskede IK tagit emot ensamkommande flyktingungdomar i sitt lag med pojkar födda 99-00. Nu är det cirka 12 stycken som spelar tillsammans med truppen.

– Killarna som kommer till mig har blivit nekade att spela i andra klubbar för att de inte är tillräckligt bra. Tyvärr finns det ingen plats för killar i 16-årsåldern som vill börja spela fotboll, säger tränaren Pelle Lilja.

Han har jobbat aktivt för att flyktingungdomarna ska få chansen att spela fotboll. Mycket tack vare hjälp från frivilliga.

– De här killarna har ingen annan och vill ha någon som uppskattar dem. Om inte vi gör de kanske de söker uppskattning från annat håll i sämre sällskap, säger Pelle Lilja.

Men han har också förståelse att klubbarna inte kan ta emot alla. Att de inte alltid har resurserna eller tiden för det.

– Tränarna i klubbarna är föräldrar som slitit stenhårt för att ta lagen dit de är och de vill inte gå tillbaka fotbollsmässigt. Men om de inte tar emot dem blir det noll integration.

Enligt honom borde klubbarna försöka hjälpas åt för att öka möjligheten för ungdomarna att kunna vara med och spela. Till exempel genom att försöka få in mer frivilliga.

– Är du som vuxen det minsta kunnig i fotboll, sök dig till klubbarna och erbjud din hjälp. På det sättet skulle flera kunna spela.

Väl ute på planen värmer killarna upp tillsammans i kylan. Sedan delas laget upp i två, där de med sämre fotbollskunskaper spelar på ena planhalvan. Träningen sker både på svenska och på engelska.

Flyktingungdomarna i laget bor i Enskede, Stureby, Skarpnäck och Råcksta. Morteza Sadeqi, 15 år, flydde från hemlandet Iran för ett år sedan.

– Det känns oftast väldigt ensamt här. Jag saknar mina föräldrar jättemycket, säger han.

Men fotbollen har hjälpt honom. Dock var det svårt att hitta ett lag innan han hamnade i Enskede IK.

– Jag är ny i Sverige och har inga kompisar här. Men jag tycker om fotboll och här har jag hittat kompisar, säger Morteza Sadeqi.

Nu hjälper han tränarna som tolk till de andra då hans svenska blivit betydligt bättre sedan han började spela. En som fortfarande jobbar med språket är 16-åriga Morteza Noori. Han har spelat i laget en månad.

– Svenskan är svår, men jag hoppas att jag är bättre om ett år. Här i laget känner jag att jag har en chans. Jag hoppas att jag kan jobba som tränare en dag, säger han.

När serien sedan drar igång för säsongen ska laget delas upp. Det ena laget ska spela i division två, där ska de enligt Pelle Lilja satsa på att vinna. Det andra laget ska spela division tre.

– Där ska alla få en chans att spela. Man märker på killarna att de så himla gärna spela fotboll, säger Pelle Lilja.