Här får alla unga sommarjobb

540 ungdomar sökte sommarjobb i Upplands-Bro i år - och alla fick ja.

Det är långt ifrån självklart. Bara sex kommuner i länet erbjuder garanterade sommarjobb.

I närliggande kommunen Sollentuna erbjuds 90 jobb på 754 sökande. Resten får söka sommarjobb på egen hand.

En nervös klunga står och trycker utanför ett klassrum i Upplands-Brogymnasiet i Kungsängen.

Snabbmatsjätten McDonalds har kommit till skolan för att rekrytera årets sommarjobbare. Nu ska de hålla i en gruppintervju med 24 elever.

De som håller måttet går vidare till steg två – personlig intervju.

– Gruppintervjuerna är bra eftersom vi kan se hur de sökande reagerar och beter sig när de diskuterar med andra. Man behöver inte ha jättemycket arbetserfarenhet för att jobba hos oss men man ska veta vad bra service är och fungera bra med våra gäster, säger Lisa Åkesson, arbetsledare och rekryteringsansvarig på McDonalds i Barkarby och Stäket.

De senaste veckorna har de fått omkring 100 sökande per annons.

– Det skulle vara svårt att hålla enskilda intervjuer med alla.

Gruppintervjun inleds med en presentationsrunda. Eleverna får berätta vad de heter, var de bor och vilken produkt på McDonalds som de föredrar.

Eleverna listar sina favoriter: Big mac, pommes, minimorötter…

– Vi vill att de som börjar jobba hos oss ska lägga ner lika mycket omvårdnad och kärlek på varje cheeseburgare. När du lägger på senap, ketchup, lök och gurka ska du se till att det görs bra, inte hafsigt och slafsigt, säger Petter Hollstrand, franchiseägare på McDonalds Barkarby.

Han är en av flera företagare som befann sig på ungdomsmässan på Upplands-Brogymnasiet i onsdags. Mässan är ett sätt för Upplands-Bro kommun att sätta ännu fler unga i arbete.

– Fram till nu har ungdomarna varit väldigt beroende av att vi matchar dem till ett särskilt jobb. Det är inte optimalt. På det här sättet kan de själva träffa företagen och uppleva hur det går till att söka jobb på riktigt, säger Leo Lindström, arbetskonsulent på jobbcenter i Upplands-Bro kommun.

Omkring 80 ungdomar besökte mässan. De som tog med cv och personligt brev kunde söka jobb på plats.

– Det är flera stycken som lämnat in sina cv:n. Till vissa företag, som Willys, var det lång kö med ungdomar som ville söka jobb, säger Leo Lindström.

Upplands-Bro kommun har så kallad sommarjobbsgaranti sedan 2015. Och trycket är högt. I år ökade antalet sökande med 120 personer. Sammanlagt 540 ungdomar har garanterats jobb inom verksamheter som vård, parkskötsel och förskola.

– Vi har börjat märka att det är en för stor uppgift för oss att matcha alla till rätt jobb. Genom att bjuda in företagen underlättar vi för kommunen, säger Leo Lindström.

Det är långt ifrån alla kommuner som garanterar sommarjobb till sina unga. Mitt i:s rundringning visar att bara sex kommuner i länet, Botkyrka, Järfälla, Upplands-Bro, Vallentuna, Södertälje och Nynäshamn, erbjuder så kallad sommarjobbsgaranti.

I Sollentuna finns 90 jobb på 754 sökande. Resten får söka jobb själva. I Sundbyberg slopades jobbgarantin i år.

– Vi ska inte curla de unga, sa kommunalrådet Josefin Malmqvist (M) i februari till Mitt i.

En trend är att istället låta ungdomarna söka sina jobb på egen hand, och ersätta arbetsgivaren för halva lönekostnaden. Andra Stockholmskommuner erbjuder så kallat starta eget-bidrag, där ungdomarna får hjälp att driva eget företag under några veckor.

Men att vara 16 år och utan arbetserfarenhet kan vara tufft – och vissa misslyckas i jakten på det första jobbet.

Julia Nyström, elev på Upplands-Brogymnasiet, sitter på en bänk i foajén. Hon minns sitt första feriejobb på ishallen i Bålsta.

– Jag låg på knä i två veckor och slet upp golvpannor. Jag ville bara hem, säger hon.

Eftersom hon bor i Bålsta får hon inte söka sommarjobb i Upplands-Bro. Och Bålsta erbjuder inte sommarjobb två år i rad. Något eget jobb har hon inte hittat.

– Jag får väl ta ledig i sommar.

Vad är ett bra sommarjobb för dig?

Julia Nyström, 16, Bålsta:

– Att man trivs och att man har bra arbetsledare. Då är det roligt att komma till jobbet. Tre veckor är inte så lång tid, men om jobbet är tråkigt kan det kännas som tre månader.
Rikard Karlsson, 17, Stäket:

– Det ska vara roliga uppgifter som är varierande. Man vill helst inte sitta och göra enformiga saker, som att märka en vara. Jag har hellre ett kul jobb än en bra lön.
Mamdollah Amini, 18, Kallhäll:

– Det viktigaste är att jobbet är roligt. Jag jobbade på Coop en sommar, med att fronta varor på hyllorna. Det var ganska enformigt och inte så kul.
Tyra Vincent, 16, Bro:

– Det är viktigt att man får bra instruktioner så att man vet vad som gäller. Man ska inte behöva vara rädd för att be om hjälp av sina chefer. Och helst ska det vara kul, också.