Här får älskade leksaker chans till ett helt nytt liv

Lämna in en av dina leksaker – och få en annan med dig hem.

En lördag varje månad ordnas kalas med leksaksbyte i Hallunda och alla barn är välkomna.

– Det är jättehärligt att se hur gärna barnen vill samarbeta med varandra. De tycker att det är jättekul när deras leksaker går vidare, säger Hazal Arikan, ledare på Retoy som anordnar kalasen.

I juni började företaget anordna leksaksbyten i Botkyrka. Idén är att barn ska lämna in sina leksaker som de inte längre leker med och sedan ta med sig någon annans inlämnade leksaker hem. Tanken är att det ska bli en praktisk utbildning i att konsumera mindre, återvinna mer och bli mer kretsloppsmedvetna.

– Jag ville möjliggöra för barn att leka sig till en bättre värld. Förklarar man saker för barn så att de blir mer medvetna sätter det också press på vuxna, säger Soledad Piñero Misa, vd och grundare för Retoy.

Senaste leksaksbytardagen hölls i Hågelby för två veckor sedan i samband med hållbarhetsveckan. 65 barn kom hit och bytte 200 leksaker – en siffra som Hazal Arikan tror kommer att växa när byteskalasen blir mer kända.

Många av barnen återkommer, vilket man på Retoy uppskattar eftersom kretsloppstanken blir tydligare om barnen själva ser leksaker byta ägare flera gånger.

Barnen är i alla åldrar, från 3-åringar upp till 12-åringar som kommer med sina småsyskon. Förutom själva leksaksbytet får de lära sig mer om sina rättigheter i barnkonventionen genom samarbetspartnern Unicef.

Senast fick barnen rita under ett fredstema eftersom det var internationella fredsdagen.

Dessutom kan barnen själva skapa nya leksaker av gamla trasiga och annat återvunnet material i Retoy Lab.

Ibland är det förstås inte alldeles lätt att slita sig från sina älskade ägodelar och det händer att barn ångrar sig och byter till sig en leksak som de tidigare bytt bort. Men oftast är de bara måna om att prylarna ska komma till ett gott hem, berättar Hazal Arikan.

– Nu senast i Hågelby var det ett barn som berättade ingående för mig om sin leksak – hur man matar den och tar hand om den. Hon ville att jag skulle föra det vidare till nästa barn som fick den.

Fakta

Leksaksbyte i Hallunda

Leksaksbytardagarna äger rum på Folkets hus i Hallunda. De som har en leksak med sig får byta den mot en annan.

Evenemanget återkommer en gång i månaden. Nästa gång är på lördag den 5 oktober klockan 13–15.

Det utlovas även kalas med bland annat fri lek och underhållning av en clown.