ANNONS

Här får de gästerna att trivas

Garage del Gusto. Här serveras italienska klassiker i en mysig miljö med hemmakänsla. Här en mycket smakrik insalata Caprese!
Garage del Gusto. Här serveras italienska klassiker i en mysig miljö med hemmakänsla. Här en mycket smakrik insalata Caprese!
Inredningens detaljer är lite som ”hos farmor”.
Inredningens detaljer är lite som ”hos farmor”.
Oxfilé av högsta klass.
Oxfilé av högsta klass.
ANNONS

Kvällssolen överraskar i början av juni och Gourmé och Gourmand drömmer genast om italienska sommarnätter. Så de tar tunnelbanan till Odenplan och svänger in på Västmannagatan.

På Garage del Gusto vill man gärna locka in besökarna på det man kallar italiensk after work – aperitivo. Här bjuds charkuterier och ostar till vin och drinkar.

Men vännerna är hungrigare än så och får ett bord längst in i den tudelade lokalen.

Här är möblerat som ”hemma hos farmor”. Lite rustiskt och blandat med andra stilar. Stora rejäla kökshanddukar i stället för pappersservetter. Det otjusiga känns väl genomtänkt. Menyn är sympatiskt kort och lättöverskådlig.

Gourmand satsar på brödsoppan pappa al pomodoro (189 kronor). Det är egentligen en huvudrätt, men gamla Italienminnen väcks till liv när han ser den i menyn och han bara måste inleda med den.

– Så mustig, smakrik och samtidigt len och mild, säger han njutningsfullt.

Brödet gör soppan robust och körsbärstomaterna står för pigga söta övertoner.

Mer av den musiken är det i Gourmés fantastiska insalata Caprese (99 kronor) som helt enkelt består av körsbärstomater, buffelmozzarella och basilika.

– Det här är ingen stor kokkonst men en enorm känsla för råvaror och estetik, säger han märkbart tagen.

ANNONS

Det mustiga surdegsbrödet från Gateau suger upp olivoljan så att all härlighet når munnen.

Festen fortsätter för Gourmé; han har valt brasato al Chianti, alltså bräserad oxkind i Chiantivin serverad med potatispuré (259 kronor).

– Den här oxfilén är näst intill perfekt. Den är oftast ett säkert kort men sällan med de här smaktopparna.

Filén är helt rå i mitten, rosa nästan hela vägen ut till kanterna, en dryg centimeter av genomstekt kött och en fin stekyta som preparerats med en utsökt kryddblandning som är svår att sätta fingret på. Gourmand är däremot är inte lika glad. Han har valt tagliatelle gambas (215 kronor) och hittar totalt två kräftstjärtar i ett berg av bandpasta.

– Den här rätten liknar mest bukfylla, smakerna och aromerna drunknar. Det fina stråket myntaarom räcker inte för att lyfta den.

Gourmé fortsätter på sin lyckosamma bana med en mild och smakrik vaniljpannacotta (97 kronor) täckt med ett tunt lager tranbärsgelé.

– Mycket vällagat och utmärkt komponerat.

Gourmand är också nöjd med sin dessert, torta di nonna Rita (99 kronor) en ricottakaka med chokladsås, toppad med kastanjemjöl.

– Precis bara tillräckligt söt. Matig men inte för mäktig, och fast men grynig.

Efter att de sista slurkarna av den utmärkta macchiaton är uppdruckna stiger de ut i kvällskylan.

De konstaterar att personalen på Garage del Gusto tagit väl hand om dem och att stället visserligen uppvisar en stor variation i rätternas kvalitet men att de ändå sammantaget är mycket nöjda med kvällen.

Fakta

Garage del Gusto

Kök: Italienska klassiker i generösa portioner.

Miljö: Mysig och trendig hemmakänsla, utan lyx men med tanke.

Vegetariskt: Ett par varmrätter.

Pris: Varmrätter 189–289 kronor.