Här får du dricka alkohol utan att bryta mot lagen

I Fågelssångsparken där Bella och Dinara Kalasueva njuter av finvädret är det helt okej att dricka alkohol.
I Fågelssångsparken där Bella och Dinara Kalasueva njuter av finvädret är det helt okej att dricka alkohol.
Picknicksäsongen är äntligen här. Men se upp så att du inte åker på böter.

Lokaltidningen Mitt i har kontrollerat var det är lagligt att korka upp en flaska rosé.

Få har koll på var det är okej och var det är förbjudet att dricka alkohol. Men i och med att det blir allt varmare ute och fler beger sig ut på picknick har Lokaltidningen Mitt i benat ut vilka regler som gäller.

I populära Edsbergsparken råder alkoholförbud men det är helt okej att dricka alkoholhaltiga drycker i Fågelsångsparken i Tureberg och Päronparken i Helenelund.

Men fylleslag är inte tillåtet.

– Där det inte är alkoholförbud gäller det att inte dricka så att man ofredar eller stör någon, säger Kåre Wegersjö, tillståndshandläggare på polisen.

Bella och Dinara Kalasueva hade ingen aning om att det var okej att korka upp i Fågelsångsparken. De har aldrig sett någon dricka alkohol där trots att parken lockar folk i alla åldrar när det är fint väder.

– Under helgerna brukar det vara jättemycket folk här. Vi brukar ha med oss kaffe och bullar. Jag brukar inte göra någon stor picknick utan bara kasta ner något som går att ta i vagnen, säger Dinara Kalasueva.

Är du osäker på om det är okej att dricka något starkare än kaffe så finns det appar som kan hjälpa dig.

I gratisappen alkokoll blir platser med alkoholförbud som Sollentunavallen och Rotsunda torg rödmarkerade. Lokaltidningen Mitt i testade appen i Edsbergsparken och mycket riktigt varnade den genom att få mobilen att vibrera.

Skulle du dricka öl, vin eller annan alkoholhaltig dryck på allmän plats där det råder alkoholförbud begår du ett brott mot kommunens ordningsföreskrifter. Polisen beslagtar då alkoholen och du kan få böter.

Polisen har dock svårt att hinna med tillsynen.

– Supandet i parker är inget jätteproblem i Sollentuna och inte heller i centrum, där det hänger en del missbrukare, är supandet sådant att det stör gatufriden, säger Kåre Wegersjö.

Fakta

Platser där ett glas vin är okej

Fågelsångsparken, Tureberg.

Päronparken, Helenelund.

Silverdalsparken, Helenelund.

Malmparken, Sollentuna centrum.

Viby Ekbacke, Viby.