ANNONS

Här får du lov att palla frukt

Somliga har inga, andra har ett överflöd. På sajten palla frukt.se kan man både hitta gratis äpplen och skänka bort sina egna.

– Det är ett roligt sätt att ta tillvara på all frukt som annars hade hamnat i komposten, säger Josefina Viira som bjuder in till sin trädgård.
ANNONS

Förr var det ett typiskt busstreck – i dag ett utslag av hållbart tänkande och solidaritet.

På ett forum på internet, pallafrukt.se kan den som har ett överflöd bjuda in till pallning, och den som saknar trädgård kan med lite tur hitta ett närodlat alternativ till fruktdisken i mataffären.

Josefina Viira i Helenelund är den första Sollentunabon i år som har bjudit in allmänheten att palla frukt från hennes två äppleträd när de bär mogen frukt.

– Jag läste om det i Icas buffétidning och tänkte att jag skulle prova. Det är ett roligt sätt att ta tillvara på all frukt som annars hade hamnat i komposten, säger hon.

Det är inte så att Josefina och hennes familj inte tycker om äpplen. Tvärtom. Under den korta säsongen kalasar familjen på de saftiga cox pomona-äpplena och lagar pajer, mos och must – och skänker bort på konventionell väg.

– Tidigare har jag gett bort till vänner och grannar och bett om hjälp på barnens dagis med att ta rätt på all frukt. Men det blir ändå över, det var därför jag provar på det här viset i år, berättar Josefina Viira.

Kanske lyckas hon undvika svinnet i år.

– Det är typ 30 personer som har hört av sig redan, så jag funderar på att ta bort annonsen. Det blir först till kvarn om det inte räcker åt alla.

Att bjuda in fruktpallare till sin trädgård behöver inte betyda att man tvingas hålla öppet hus hela hösten. Josefina har löst det praktiskt genom att skriva ned kontaktuppgifter till de som svarat på annonsen och hör av sig när frukten är mogen och meddelar när det passar att komma.

ANNONS

Josefina, som är nutritionist till yrket, lyfter fram äpplen som en bra råvara med många användningsområden.

– De är nyttiga såklart, som all frukt, och innehåller både fibrer och vitaminer.

Musten är också ett bra och nyttigt alternativ både läsk, öl och vin, och när den är tillverkad för hand duger den lika bra vid festliga tillfällen som till vardags.

– Ett tips är att värma den när det blir lite kallare. Varm must är ett jättebra alternativ till glögg, tipsar Josefina.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.