Här får eleverna nybakt surdegsbröd i matsalen

Glöm fiskpinnar och andra halvfabrikat. På Nälstaskolan i Vällingby får barnen nybakt surdegsbröd till lunch. Och all mat är lagad från grunden.

Fiskburgare med tillbehör, pasta med tonfisksås eller kanske champinjonsoppa. Matsedeln en vanlig vecka på Nälstaskolan ser ut som helt vanlig skolmat. Fast det finns en viktig skillnad. Här lagas all mat från grunden och inga halvfabrikat används.

– Det är en vanlig kommunal skola. Men jag och den andra kocken kommer från restaurangbranschen, säger Andreas Brydling som är kock på skolan.

Skolan har samma upphandling som andra kommunala skolor i staden. Men enligt Anders Brydling är råvarorna skolorna får tillgång till ofta av bättre kvalitet än det som serveras på restauranger. Ändå har skolmaten ett rykte om sig att vara tråkig och näringsfattig.

– Det gnälls mycket på skolmaten och i vissa fall är det befogat. Vi försöker att göra allt från grunden. Vi bakar surdegsbröd två gånger i veckan och har alltid dagsfärskt bröd.

Men varför ser det då inte ut så här överallt?

– Det är en bra fråga. Vi som kockar kan ju se till att laga mat på ett bra och schysst sätt. Men man måste också ha en ledning som förstår vikten av bra mat. Får man inte en bra måltid blir man grinig.

En undersökning från organisationen Skolmatens vänner från 2011 visar att en av tre anställda i landets skolkök saknar relevant utbildning. Enligt Andreas Brylding är det viktigt att utbildade kockar tar plats i skolköken.

– Jag tror att det handlar om en blandning av ekonomi och fantasi. Det sker ett skifte från de klassiska mattanterna till att det nu är mer okej att vara kock och arbeta på en skola.

Och enligt kockarna uppskattar barnen ansträngningarna. Andreas Brylding menar att det är just det som gör att han valt att arbeta på en skola och inte i restaurangbranschen.

– Speciellt när de kommer och man ser att det lyser i deras ögon. Det är riktigt kul.

Vilka är favoriträtterna?

– Panerad fisk som vi panerar och steker själva. De går väldigt bra. Och pannbiffar också. Direkt från stekbordet och ut i matsalen.