Här får ensamma sällskap av 500 i jul

Barbro Nylander, Micke Silkesjöö och Klas Abrahamsson välkomnar till Rågsveds Folkets hus på julafton.foto: sara kollberg
Barbro Nylander, Micke Silkesjöö och Klas Abrahamsson välkomnar till Rågsveds Folkets hus på julafton.foto: sara kollberg
Det finns alternativ för den som inte vill eller kan fira jul hemma med familj och släkt.

I Rågsveds Folkets hus öppnar man dörrarna för gemensamt firande.

40 kilo skinka, 20 kilo köttbullar, 300 ägg och 10 kilo rödbetssallad – inköpslistan till årets upplaga av ”Gemensam Jul” vittnar om hur populärt julfirandet i Folkets hus i Rågsved är.

I år är det 31:a gången man firar jul här och upp till 500 personer väntas komma.

En av eldsjälarna är Barbro Nylander som har varit med under alla år utom ett.

– Att bjuda in andra och hjälpa till känns som ett vettigt sätt att fira jul. Jag gillar inte julen egentligen. Tidigare när jag firade traditionell jul hemma blev jag alltid deppig och lätt-irriterad, säger Barbro Nylander.

Till julfirandet i Folkets hus är alla välkomna. De äldre på serviceboendet hör till dem som återkommer år efter år.

Dessutom har 50 volontärer anmält sig för att arbeta. Intresset var så stort att flera har fått nöja sig med att stå på reservlistan.

– Efteråt brukar många säga att det här var deras bästa jul någonsin, säger Barbro Nylander.

För att kunna genomföra det stora julbordet och ha trubadur och julklappar får man ekonomiskt stöd av bland annat stadsdelsförvaltningen i Enskede-Årsta-Vantör och Svenska kyrkan samt olika lokala föreningar.

I organisationen Verdandis lokal i Årsta har man också sedan många år tillbaka ett alternativt julfirande. Utöver själva julafton har man även öppet mellan 25 och 28 december.

– Det sker otroligt varma och viktiga möten. De som har en stark livssituation kan bli ett stöd för den som lever mer utsatt, säger verksamhetschef Stig Nilsson.