När mobiloperatören Tre:s medarbetare skulle tillbaka till kontoret vid Globen efter hemmajobb under pandemin så lockade arbetsgivaren med en hundzon – en inglasad yta med plats för sex hundar och deras ägare. Sedan dess har den blivit kvar.
– En del går hit bara för att klappa hundarna, om de till exempel har haft ett jobbigt telefonsamtal, säger Jasmine Sowood, pr-ansvarig på Tre.
Hayley väger 56 kilo och är enligt matte Pamela Morris den största hunden i zonen.
Pekka Pääkkö
Pamela Morris sitter och jobbar i zonen med sin hund Hayley, 4.
– Min man jobbar hemifrån, så ofta kan Hayley vara med honom. Men det är skönt att ha möjlighet att komma hit när han behöver avlastning. Vi bor på landet, så vi har inte tillgång till något hunddagis, säger hon.
Sex månader gamla Boston promenerar omkring i lokalen. Matte Greta Linnér säger att hundzonen underlättade beslutet att skaffa hund.
– Det går väldigt bra här. Hundarna ligger mest och vilar, de har sina speciella platser.
I Hökarängen, några kilometer bort, är Kafé Körsbärs ägare Dragan Nedeljcovic van vid att det springer hundar runt fötterna på honom. En av dem är hans egen, Bebben.
– Det är han som är chefen här. Han jobbar med mig, hälsar gästerna välkomna och ser till att ingen känner sig ensam, förklarar han.
Rejäl ökning
Sedan Dragan Nedeljcovi tog över fiket har han profilerat det som en oas för hundägare – som är perfekta kafékunder.
– De är sociala och de har tid. Och har en hund en gång varit här och går förbi utanför, då drar den hit ägaren igen.
Dragan Nedeljkovic och Bebben ser tillsammans till att kunderna på Kafé Körsbär känner sig välkomna.
Mattias Kamgren
Kundunderlaget har också ökat. Mellan 2019 och 2023 blev hundarna över 12 000 fler i Stockholms stad. Janina Pfalzer, pressansvarig på Svenska kennelklubben, SKK, bekräftar att hundens sociala status har stärkts.
– Hunden ses som en familjemedlem, någon som man självklart kan ta med sig när man ska någonstans. Dessutom lägger folk mer pengar på sina hundar.
Att fler restauranger och kaféer välkomnar hundar ser hon som positivt även för krögarna.
– Det är ju en konkurrensfördel för dem eftersom de ökar sin potentiella målgrupp.
Men det finns en baksida med nytillkomna ”hundaktiviteter”, enligt henne.
– Vissa marknadsför sina evenemang som hundvänliga, trots att de nog egentligen inte alltid är det. Vi har till exempel sett ”krogmingel med hund”. Vissa hundar kanske kan trivas i den högljudda och stökiga miljön på krogen men för de flesta är det ingen bra miljö.
När okopplade hundar kommer på tal i Facebookgrupper runt om i söderort, bland annat vid Nytorps gärde, kan debatten bli het.
I Stockholm är det koppeltvång på offentlig plats om inte området är utpekat som ett undantag. Trots det släpps många hundar lösa.
– Det är den gamla klassikern ”men min hund är så snäll och inte farlig”, säger Lena Jacobsson som är förundersökningsledare på Stockholmspolisens djurskyddsgrupp.
Ska inte vara till besvär
Den som inte har sin hund kopplad riskerar en bot på plats, även om det tillhör ovanligheterna. Men både människor och djur kan bli rädda och varje år skadas människor till följd av hundattacker.
Länsstyrelsen kan besluta om sanktioner mot hundägare. Detta gäller inte bara hundar som orsakat kroppsskador utan också exempelvis när en hund skäller upprepat nattetid eller stör omgivningen på annat sätt.
För samtidigt som det är roligt att hundar får följa med allt mer måste hundägare svara upp med att vara ansvarsfulla, menar Janina Pfalzer på Svenska kennelklubben.
– Genom att hålla ordning på våra hundar, plocka upp efter dem och inte låta dem ställa till besvär för andra, säger hon.
Jaana Salla med sin pälskling Koko på Kafé Körsbär i Hökis.
Mattias Kamgren
Och vovvarna som intagit söderorts arbetsplatser, restauranger och parker verkar vara här för att stanna. Hundägaren Jaana Salla som fikar på Kafé Körsbär i Hökarängen har likt flera andra märkt en skillnad mot tidigare.
– Även om jag inte har haft hund länge har jag upplevt att det finns fler ställen nu där man får ha hunden med sig. Många har en sticker på dörren där det står att hundar är välkomna, så då behöver man inte ens gå in och fråga.