Här får husköpare mer för pengarna

Maria och Ernesto Carocca har letat i både Salem och Hässelby. ”Här i Salem får du något som är mycket fräschare, till samma pris som ett sunkigt renoveringsobjekt i Hässelby”, säger Maria.
Maria och Ernesto Carocca har letat i både Salem och Hässelby. ”Här i Salem får du något som är mycket fräschare, till samma pris som ett sunkigt renoveringsobjekt i Hässelby”, säger Maria.
Höga priser gör att många bostadsköpare tittar allt längre bort från Stockholms city.

De senaste fem åren har Salems huspriser stigit mest i länet.

Ernesto och Maria Carocca funderar på att sälja bostadsrätten och flytta till ett radhus. Men någon flytt inom Bandhagen, där de bor nu, ser det inte ut att bli, trots att de gör en god affär vid försäljningen av sin tvåa.

– Det är för dyrt i Bandhagen. Ett hus där går på säkert två miljoner kronor mer än här i Salem, säger Ernesto Carocca.

Lokaltidningen Mitt i träffar dem vid en visning av ett radhus i Salem.

Acceptpriset i annonsen för de 120 kvadratmetrarna på Bofinkstigen ligger på strax över 2 miljoner kronor.

Intresset för bostaden är stort. Under de två visningsdagarna dyker 25 olika spekulanter upp, många har sällskap med sig.

– Folk norr om stan undrar nästan om det är något fel på husen eftersom de går på under tre miljoner kronor, säger Annika Öhman som följt med sin son och hans sambo.

Budgivningen på radhuset på Bofinkstigen slutar på en summa som är betydligt högre än acceptpriset. Och i Salem har prisutvecklingen relativt sett varit högst i länet de senaste fem åren, enligt siffror från Fastighetsbyrån.

– Folk som annars tittat i Hägersten och liknande områden ser att om de åker 10–15 minuter till så får de ett liknande hus för hälften av pengarna, säger Ann Sjölund vid Fastighetsbyrån i Salem.

Sedan 2008 har priserna gått upp med 25 procent. Medianpriset per kvadratmeter låg då på 15 483 kronor. 2013 får man betala 19 301 kronor per kvadrat.

Utvecklingen i Botkyrka har varit mer återhållsam. En uppgång på 9 procent har gjort att priserna stigit från 19 008 kronor per kvadratmeter till 20 779 kronor.

I Botkyrka har dock bostadsrätterna stigit med 45 procent på fem år.

Yngve Qvarnström, mäklare på Fastighetsbyrån i Tumba, tror att kravet på 15 procents kontantinsats gett en trend där mindre bostäder i bra skick blir mer attraktiva, medan större hus får stå tillbaka i prisutvecklingen procentuellt sett.

– Den billigare priskategorin har blivit mer efterfrågad. Och i Salem finns ett stort utbud av radhus och kedjehus, säger Yngve Qvarnström.