ANNONS

Här får mammalediga lära sig självförsvar

Amanda Möllenhoff instruerar Farnia Akhondi och Adele Rodrigo. Lilla Laura och William, båda sju månader, är publik.
Amanda Möllenhoff instruerar Farnia Akhondi och Adele Rodrigo. Lilla Laura och William, båda sju månader, är publik.
Solange Berleen Musoke.
Solange Berleen Musoke.
Armbågar, knän, reflexer - och bä bä vita lamm.

Självförsvar för mammalediga har startat i Sundbyberg.
ANNONS

– Använd armbågarna, det är ett jättebra vapen!

Farnia Akhondi dänger en armbåge i slagkudden och knäar den med full kraft.

På en babyfilt bland labanfigurer och plastmuggar jollrar sonen William. Det är självförsvar för mammalediga, en nystartad kurs på ABF på Esplanaden.

Solange Berleen Musoke är här för att känna sig säkrare i vardagssituationer.

– Jag har nog blivit mer sårbar sedan jag blev mamma. Jag kan känna mig osäker i ICA-kön eller på tunnelbanan, om en man kommer för nära till exempel och det känns obehagligt. Då vill jag kunna säga ifrån och markera: här går min gräns, säger Solange.

– Jag känner tvärtom. På dagen, när det är ljust och folk runtomkring, känner jag mig trygg. Det är mer på kvällen när det är mörkt och ödsligt ute som jag känner mig utelämnad, säger Farnia.

Deltagarna får göra flera handgripliga övningar. Instruktören Amanda Möllenhoff ligger på golvet och visar hur man kan skjuta upp höften i en situation när man har en person över sig.

– Det handlar mycket om att öva upp reflexen, det spelar ingen roll om man inte är jättestark eller vältränad. Man ska kunna försvara sig ändå, säger Amanda Möllenhoff.

Hon har hållit kurser i självförsvar i sex år i Sundbyberg. När hon fick barn kände hon att det fanns behov för en specialgrupp bara för mammor.

ANNONS

– När man blir förälder har man inte bara sig själv att försvara. Man kan känna sig extra skör. Jag tror många känner sig ensamma i rädslor som flera faktiskt delar. Då är det stärkande att byta erfarenheter, säger Amanda.

Förutom att öva tekniker pratar gruppen om mammarollen med dess krav och rädslor. I stället för att skrika högt, som deltagarna ofta gör på andra kurser i självförsvar, blir det bä bä vita lamm för att inte skrämma barnen.

Adele Rodrigo tycker det är viktigt att kunna försvara sig.

– Många går med nycklar i handen och är beredda. Men tryggheten ska inte ligga där, en kväll kanske man glömt nycklarna. Jag kommer nog ha kvar rädslan, men det är väldigt bra att göra övningarna. De ska sitta i ryggmärgen.

Solange håller med.

– På babysim eller i BVC-gruppen är det alltid fokus på bebisen. Här får man göra något för sig själv som också är användbart.

Fakta

Självförsvar för mammalediga sker på dagtid och arrangeras av ABF och sjalvförsvar.nu. Kursen är gratis. Nästa tillfälle är inte bestämt, men planeras till hösten.

Den 15 oktober är det självförsvarskurs öppen för alla på ABF.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.