28 september är det åter dags för beredskapsdagen på Märsta torg. Då samlar Trygg i Märsta de som bor i området för att prata kris- och krigsberedskap. Dagen ingår i beredskapsveckan som hålls av myndigheten för samhällsberedskap (MSB) över hela landet, och med årets tema "Sätt igång!" vill man att få folk att komma till skott.

Beredskap ett ansvar

Många vet om att man ska vara förberedd med mat och vatten - men det är få som är det, enligt Carl Mannfors, säkerhetsstrateg på Sigtuna kommun. Han kommer vara på plats på lördag, och anser att beredskap är ett ansvar.

– Du som ung och stark ska kunna klara dig själv utan att vara resten av samhället en belastning. Det finns andra människor som är svaga och behöver hjälp på riktigt, säger Carl Mannfors.

Förutom att ha mer mat med längre hållbarhet i skafferiet finns det en annan viktig grej som många inte tänker på: Att prata mer med sina grannar, inte minst om man bor i lägenhetshus.

– Jag känner en kvinna som sitter i rullstol. Hon åker hiss upp och det är inga konstigheter. Men om huset brinner vet kanske inte grannarna att man borde hjälpa henne ner.

Carl Mannfors, säkerhetsstrateg på Sigtuna kommun, har alltid några extra paket pasta i skafferiet.

Carl Mannfors, säkerhetsstrateg på Sigtuna kommun, har alltid några extra paket pasta i skafferiet.

Rosie Alm

Skyddsrum och radio

Områdets olika fastighetsbolag kommer också vara på plats, där du kan få veta var det finns skyddsrum, radio och vattendunkar i just ditt hus, säger Vilma Deutgen Åker, projektledare Trygg i Märsta.
Det kommer också att vara flera andra aktiviteter under dagen, som tipsrunda och övningar med brandkåren.