Min lokala hjälte

Här får skridskor ett andra liv

Leif Amnesten tog över Harrfors cykel och hockeyservice för tio år sedan. Han berättar att det fanns fler sportbutiker som sålde begagnat förr.  ”Det blir dyrt för föräldrarna med nya grejer, ett par skridskor kan kosta 5 000 kronor”, säger han.
Leif Amnesten tog över Harrfors cykel och hockeyservice för tio år sedan. Han berättar att det fanns fler sportbutiker som sålde begagnat förr. ”Det blir dyrt för föräldrarna med nya grejer, ett par skridskor kan kosta 5 000 kronor”, säger han.
Ungefär 1 000 par skridskor finns i butiken. Många passar på att byta in sina gamla mot ett par i större storlek eller annan modell.
Ungefär 1 000 par skridskor finns i butiken. Många passar på att byta in sina gamla mot ett par i större storlek eller annan modell.
Isarna är plogade och skidspåren fulla med snö.

För barnfamiljer kan sportlovet bli en dyr historia, men det går att hålla nere kostnaderna.

I Gamla Enskede köar folk för att både byta in och köpa nygamla skridskor hos Leif Amnesten.

Varje kvadratmeter av väggarna i källarlokalen på Nynäsvägen är täckta av skridskor och cykelslangar och i taket hänger hjälmar och hockeyskydd i långa rader. Hos Harrfors cykel och hockeyservice får urväxta och avlagda sportprylar nytt liv.

Bakom disken längst in i butiken står Leif Amnesten och hjälper Mats Örnbrand som vill byta in sin dotters skridskor till ett par i en större storlek.

– Mina döttrars fötter växer hela tiden, så den här affären är ruggigt bra, säger Mats Örnbrand som bor i närheten.

För många familjer bränner det i plånboken när barnen växer ur skor, kläder och utrustning på löpande band.

– Ibland kommer det in en förälder med sin son och lämnar in en hel hockeytrunk, för sonen vill sluta spela hockey. Utrustningen kanske bara är använd två gånger, med skridskor som kostar runt 5 000 kronor, säger Leif Amnesten.

– Förr sålde de flesta sportbutiker både nya och begagnade skridskor men nu säljer de stora drakarna bara nytt.

Butiksägaren försvinner längre in i verkstaden med ett par konståkningsskridskor och strax hörs ljudet av en slipmaskin.

– Det borde finnas fler sådana här ställen och jag vet att Leif är oerhört uppskattad i närområdet, säger Mats Örnbrand som också brukar lämna in sin cykel för service i butiken.

Efter en stund kommer Leif Amnesten fram från ett rum bakom disken med de nyslipade skridskorna i händerna.

I år är det tio år sedan han tog över efter den förre ägaren Pelle Harrfors. Han har inga anställda utan sköter allt själv.

– Ibland på lördagar är det så mycket folk att det är kö ut från butiken, då får jag springa mellan slipmaskinen och kassan, berättar han.

Uppe i taket ovanför hans huvud hänger en hjälm som Leif Amnesten är lite extra förtjust i.

– Hockeyförbundet hörde av sig till mig för att Lasse Björn ville låna hjälmen till Sven Tumbas 75-års fest. När jag fick tillbaka den så hade båda skrivit dit sina autografer, berättar han stolt.

Fakta

Här kan du också köpa begagnat

TRS Cykelservice i Västertorp

Tellus Cykel och Motor i Hägersten

Sportbytarna i Nacka

Sportrecycling i Värmdö köpcentrum

Hoppla Ridsport i Kungens kurva