Har fått nog av alla inbrotten

Leo Muhola och Kicki Nordström driver Kafé Leo och de undrar om det är värt att fortsätta driva verksamheten.
Leo Muhola och Kicki Nordström driver Kafé Leo och de undrar om det är värt att fortsätta driva verksamheten.
Kafé Leo i Skärsätra utsattes i förra veckan för ett inbrott för tredje gången på kort tid. Och de är inte ensamma – många butiksägare har drabbats det senaste året.

– Det känns som det är fritt fram för tjuvarna, ingen åker ju dit, säger Kicki Nordström.

Inbrott hos småföretagare på Lidingö är långt ifrån ovanliga. Under det senaste året har Lidingö Tidning och Mitt i Lidingö Tidning skrivit om flera fall av inbrott som skett hos butiks- och kaféägare.

I augusti tog sig en tjuv in på Kafé Leo i Skärsätra genom att slå sönder dörrfönstret. Inbrottstjuven fick då med sig cigaretter, snus och växelkassan på 500 kronor.

I måndags i förra veckan drabbades kaféet återigen av ett liknande inbrott och bytet blev cigaretter. Två dagar senare försökte tjuvar ta sig in på nytt men lyckades då inte forcera det nyinsatta fönsterglaset.

Efter det senaste inbrottsförsöket på Kafé Leo lyckades dock polisen gripa två personer i närheten av kaféet som nu är misstänkta för inbrottsförsök. En förundersökning pågår.

Kicki Nordström driver kaféet med sin man Leo Muhola och hon är trots det senaste gripandet besviken på polisens insatser.

– Inbrott hos småföretagare har låg prioritet, polisen säger att det inte finns några resurser. Att gå omkring här i Skärsätra och veta att det går brottslingar utanför dörren är för jävligt. Man tänker att när sker det nästa gång och vad tänker de göra då? säger Kicki Nordström.

Det kostar paret 5 000 kronor att sätta in ett nytt fönster och det täcker inte försäkringen.

– Vi funderar på om vi ska ha kvar vårt kafé. Är det värt den hemska oron och kränkningen att fortsätta? Jag vet inte hur länge vi orkar, säger hon.

Vad tycker du om att så få grips?

– Det känns som om vi lever i ett laglöst land. Vi känner oss otrygga i vårt lokala samhälle. Det liknar vilda västern, man kan göra vad man vill utan att någon bryr sig, säger Kicki Nordström.

Under det senaste året har bland annat en nyckel- och skoaffär i Larsberg, matbutiken Tempo i Baggeby, restaurang Marianne saluhall i Skärsätra och en blomsteraffär i Larsberg utsatts för inbrott. Inget av inbrotten har lett till något gripande av förövaren.

Natalia Irvanian som med sin man äger nyckel- och skoaffären i Larsberg drabbades av ett inbrott för ett år sedan då en förövare krossade fönstret och stal växelkassan. Den gången kom inte ens polisen till platsen.

– Vi väntade och väntade men ingen polis kom. Vi fick inte veta varför, men det känns inte bra. Det är fritt fram för alla tjuvar, säger hon och påpekar att försäkringen långt ifrån täckte kostnaderna för reparationerna efter inbrottet.

Sandra Okhidievbie, som driver matbutiken Tempo i Baggeby, har haft inbrott vid flera tillfällen bara under det senaste året.

– Det är inte roligt, det känns inte tryggt. Efter ett av inbrotten togs gärningsmannens fotspår och DNA, men ingen är gripen. Det är dåligt, säger hon.

Maria Söderberg på Lidingöpolisen medger att det är svårt att få fast inbrottstjuvarna.

– Om det finns en kamerautrustning är chansen större att vi klarar av brottet. Men tjuvarna är så förslagna och har handskar och huvor på sig. Det blir inte lättare och lättare att få tag i dem direkt.

Hur ser ni på att butiks- och kaféägare känner sig otrygga?

– Tyvärr gör de det. Det är svårt att få bukt med inbrotten. Man kan göra en jämförelse med att bilar inte får stå orörda i Lidingö centrum trots att det finns många människor i området, säger hon.

Samtidigt har polisen en policy att butiksinbrott prioriteras lägre än villainbrott.

– Ja, vi prioriterar villainbrott, det anses mer kränkande för personers integritet att ha ett inbrott i bostaden, säger Maria Söderberg.

Fakta

Fler inbrott

Antal inbrott i butiker, kaféer och restauranger på Lidingö:

Källa: Brottsförebyggande rådet