ANNONS

Här är favvojyckarna i Vallentuna

Vilken hund är din favorit?
Vilken hund är din favorit?
Lurvig, korthårig, stor, liten? Vilken hundras du väljer beror på var du bor.
Här är de vovvar som är populärast i Vallentuna.
ANNONS

Enligt den senaste statistiken från Jordbruksverket bor 2 882 hundar i Vallentuna.

Det betyder att närmare 9 procent av invånarna i kommunen har en svansburen vän att rasta. Det är nästan dubbelt så många hundägare som det är i Stockholms län i stort – andelen länsbor som är hundägare är 5,13 procent.

Så vad är det för hundar vi välkomnas av när vi kommer hem från exempelvis jobbet eller skolan? Det beror lite på var vi bor.

Den i särklass populäraste hundrasen i Sverige är labrador. Dock hamnar rasen på tredje plats i Vallentuna kommun. Det är nämligen schäfern som toppar överlägset listan – 134 vovvar av denna ras är registrerade i kommunen. På andra plats hittar vi Golden retriever med 118 registrerade i Vallentuna. 

En teori som brukar komma upp när topplistor presenteras är att hundar i mindre format går hem i kommuner med många smålägenheter. Medan större hundar är populärare i kommuner med större bostäder. Och det kanske stämmer?

I Vallentuna bor ungefär 68 procent av befolkningen i villa eller i småhus, och topp tre i listan över populära hundraser är just större hundar.

När det gäller vilka namn vi ger våra älsklingar finns ingen statistik på regional nivå. Men topplistan för svenska hundar är som följer: Molly, Bella, Ludde, Charlotte och Wilma.

Fakta

Topp tio i Vallentuna

  1. Schäfer: 134
  2. Golden retriver: 118
  3. Labrador retriver: 100
  4. Rottweiler: 80
  5. Jack russel terrier: 66
  6. Border collie: 60
  7. Cocker spaniel: 50
  8. Shetland sheepdog: 49
  9. Chihuahua, korthårig: 47
  10. Chihuahua, långhårig: 45

*Blandraser inkluderas inte.

Källa: Jordbruksverket
ANNONS