Huddinge röstade rödgrönt i EU-valet

De rödgröna fick mest stöd när Huddingeborna röstade i EU-valet.

Men en del skiljer. I östra Huddinge fick SD mest sympatier och där röstade något fler borgerligt.

De politiska vindarna svängde om rejält till fördel för det rödgröna blocket i EU-valet, sett till hela riket. Även i Huddinge kommun har det vänt ordentligt.

Vid EU-valet 2009 lade 22,8 procent av Huddinge­borna sin röst på Moderaterna, som fick flest röster. Tvåa kom Socialdemokraterna, följt av Folkpartiet.

Nu ser det helt annorlunda ut. Moderaterna trillade ner till en tredjeplats då de sjönk till 17 procent.

Socialdemokraterna intog förstaplatsen med 21,7 procent, tätt följt av Miljöpartiet som fick 18,1 procent av rösterna.

De partier som fått flest nya sympatisörer i Huddinge är Miljöpartiet följt av Sverigedemokraterna, som båda ökade med över sex procentenheter.

– Jag tror att det är en mycket stark fingervisning om vilket håll vi är på väg mot i kommunvalet, det ser man i hela landet och även i Stockholm, säger Marica Linblad, MP i Huddinge.

8,9 procent av de Huddingebor som gick till vallokalen röstade på Sverigedemokraterna. Partiet tror på liknande siffror i höst.

– Att vi är det mest EU-kritiska partiet har inverkat och även vår inställning till invandringen som vi anser tar resurser från annat, säger Arnold Boström, ordförande för SD i Huddinge.

Hur mycket invandring är det till Huddinge i dag?

– Det vet jag inte exakt, det är något vi får ta reda på, säger Arnold Boström.

Kommunen blev delad i EU-valet. I västra delarna fick de rödgröna 46,9 procent av rösterna, i östra delarna landade man på 44,3.

I östra Huddinge fick Sverigedemokraterna 9,8 procent, vilket är nära två procentenheter mer än i den västra kommundelen.

Moderaterna tror att valet i höst blir annorlunda.

– Resultaten följer rikstrenden ganska väl, men det är en stor skillnadnär man röstar om vilka man vill skicka till Bryssel jämfört med kommunvalen, menar kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (M).

Fakta

Här fick partierna flest röster*

*Preliminära resultat 28 maj, 2014Källa: Valmyndigheten