Min lokala hjälte

Här finns Axelsbergs gyllene skatt

Är jag i soliga Spanien? Nej, jag är vid tunnelbanan i Axelsberg. Inte alla dagar man kan skåda ett persikoträd i vardagspendlingen.
Är jag i soliga Spanien? Nej, jag är vid tunnelbanan i Axelsberg. Inte alla dagar man kan skåda ett persikoträd i vardagspendlingen.
Persikoträdet är älskat av grannarna. "Jag tror till och med att det har ett namn", berättar Björn Embrén, trädexpert på trafikkontoret.
Persikoträdet är älskat av grannarna. "Jag tror till och med att det har ett namn", berättar Björn Embrén, trädexpert på trafikkontoret.
Det lyser orangegult intill Axelsbergs tunnelbana.

Där finns områdets vilda fruktskatt.

– Det är underbart att det växer ett persikoträd där, säger stadens trädexpert Björn Embrén.

Är jag i soliga Spanien? Nej, jag är i Axelsberg. På sluttningen ner mot tunnelbanan ståtar det exotiska trädet. Det är gott om frukt, även om de inte hunnit bli riktigt mogna den dagen då Lokaltidningen gör sitt besök.

Björn Embrén på trafikkontoret känner väl till trädet, och det gör många närboende också. Att det är omtyckt visar bland annat en snart tioårig bygghandling, där grannar vädjar om att persikoträdet ska sparas ifall tunnelbanan däckas över.

– Ja, det är omtalat, jag tror till och med att de boende har ett namn på det, säger han.

Vilda persikoträd, som slagit rot av en kärna, är ingen vanlig syn på allmän mark. Björn Embrén kan inte komma på något fler exempel i staden. Däremot är det inte så ovanligt att villaägare försöker odla dem. Men att få dem att överleva är inte lätt. Inte ens för en trädexpert.

– Jag har haft fem eller sex persikoträd hemma. Alla har dött, det har bara varit att såga ner dem. Det har blivit för fuktigt och kallt, eller så har de drabbats av sjukdomar. Även persikoträd som är 30-40 år kan helt plötsligt dö. De är lite lynniga, säger Björn Embrén.

Att persikoträdet kan frodas på slänten vid tunnelbanan är ingen slump, enligt Embrén. Just det läget gynnar persikoträdet. Banvallar är också något som staden tittar på vid plantering av egna träd, eftersom det inte blir lika fuktigt och stelfruset där på vintern.

Finns det då fler exotiska fruktträd på kommunens mark? Jo, staden har planterat både pekannötträd och persimoner – en söt, tomatliknande frukt som blivit alltmer populär.

– Vi har valt vildvarianten av persimonen, säger Björn Embrén.

Var läckerheterna finns är dock en hemlighet.

– Vi vågar inte berätta det ännu. Vi vill att träden ska få en chans att växa till sig först innan folk går dit och plockar.

FAKTA/PERSIKOR

Persika är ett fruktträd inom plommonsläktet. Persikan är liksom aprikos och vindruva en populär kulturväxt kring Medelhavet och på Atlantöarna.

Den tillhör samma familj som rosor, och ursprunget kan vara Kina.

Källa: Odla.nu och Wikipedia