Här finns bästa pulkabacken

Mitt i:s reporter testar den snösäkra konstsnöpulkabacken vid Lida friluftsgård.
Mitt i:s reporter testar den snösäkra konstsnöpulkabacken vid Lida friluftsgård.
Har barnen tröttnat på kullen bakom huset?

Konstnö, natursnö, brant eller flackt – här är några tips för dig som vill testa nya pulkabackar i vinter.

Snön som kom med sådant besked i förra veckan ser ut att ligga kvar – åtminstone en tid framöver. Det är goda nyheter för alla pulka- älskare i kommunen som nu kan ge sig ut och åka.

Men var finns backarna?

Det kan ibland vara svårt att hitta till en ny backe om man har tröttnat på sin gamla. Därför har vi listat ett antal backar i såväl södra som norra Botkyrka dit man kan ta sig med pulka, stjärtlapp eller snowracer.

Den som vill vara säker på att kunna åka även om den här snön försvinner kan till exempel ta sig till Lida friluftsgård. Där har man snökanoner som gör konstsnö så fort det är minusgrader. Med värdshus, längdskidspår och skidbacke är det förstås ett populärt utflyktsmål på vintern.

– Vi kör för fullt med kanonerna, fast vi får hjälp av naturen. Pulkabacken är klar och nu kör vi ut snö i skidbacken, säger Leif Wallin på Lida friluftsgård.

När Lokaltidningen Mitt i besöker Lida kör pistmaskinen för fullt i pulkabacken. Efter noggrant genomförda tester kan vi konstatera att jobbet blir väl utfört. Den breda backen ger gott om plats men är lite flack, något som drar ner betyget.

Den som vill ha mer fart under medarna kan, på egen risk, pröva att ge sig på Botkyrkabacken, den gamla skidbacken vid Eriksberg. Backen hade förut skidlift men den är nu borttagen och är inte så lång, men brant. Södra sidan är störtloppsbrant, enligt Botkyrka turistförenings hemsida.

Fakta

Pulkabackar

Albyparken vid Ugglan.

Botkyrkabacken vid Eriksberg.

Fittjahöjden vid Tallidsskolan.

Tomtberget i Norsborg.

Kastanjen i Slagsta.

Rundan i Tullingeberg.

Skansberget i Tullinge.

G:a skidbacken i Storvreten.

Vid Kassmyrasjön i Tumba.

Lavretsbacken i Uttran.

Malmsjö skola i Vårsta.

Lida friluftsgård, Tullinge.

Flottsbro, Huddinge (intill slalombacken).

Förutom i Lida garanterar Botkyrka kommun inte säkerheten vid pulkabackarna.

Källa: Botkyrka kommun