Här finns biljetter till premiären på Star Wars

"Det är häftigt att vi som liten kvartersbiograf kan visa Star Wars på premiären – och två dagar före USA, säger Jan Volny, medlem i kulturföreningen som driver bion.
"Det är häftigt att vi som liten kvartersbiograf kan visa Star Wars på premiären – och två dagar före USA, säger Jan Volny, medlem i kulturföreningen som driver bion.
Stjärnorna börjar kriga sig på Tellus den 16 december. Det blir tre föreställningar och möjligen någon extraföreställning.
Stjärnorna börjar kriga sig på Tellus den 16 december. Det blir tre föreställningar och möjligen någon extraföreställning.
Biosalongen har 100 platser. Och föreningen som driver bion har satsat på nya fåtöljer.
Biosalongen har 100 platser. Och föreningen som driver bion har satsat på nya fåtöljer.
Det är inte bara de stora biodrakarna som visar nya Star Wars-filmen på premiärdagen.

Det gör även den lilla kvartersbion Tellus i Midsommarkransen.

Några 3D-brillor finns inte. Däremot utlovas hembakta kakor och anrik bioatmosfär.

Den 16 december är det Sverigepremiär för Star Wars: The Force Awakens som är den sjunde delen i den kultförklarade filmsagan. Biljetterna till premiären släpptes i slutet av oktober – och enligt SF:s informationschef Thomas Runfors finns det nu mest ströplatser kvar till kvällsföreställningarna i Stockholm.

– Ja, vi har sällan haft så bra försäljning. Men det är ju också en film som har många fans. Många har levt med Star Wars i snart 40 år och det finns också en hel leksaksindustri runt filmen.

Men det finns även chans att se megaproduktionen på hemmaplan i Hägersten – premiären visas nämligen också på den klassiska kvartersbiografen Tellus i Kransen.

– Det är häftigt. Nu när bion är digitaliserad kan vi visa den här typen av filmer redan på premiärdagen. Förr fick vi vänta tills filmerna var helt sönderkörda innan de kom till oss, säger Jan Volny, medlem i Tellus ideella kulturförening som drivit biografen sedan 1986.

Salongen har 100 platser och så sent som i mitten av förra veckan fanns samtliga biljetter kvar. Någon digital förhandsbokning finns nämligen inte på Tellus.

– Vi kanske sitter på en liten guldgruva, och folk har inte förstått det, säger Johanna Fossum, styrelseledamot i föreningen, och skrattar.

Men kan man boka biljetter i förväg?

– Ja, man kan ringa hit så skriver jag upp ditt namn i en pärm och antal biljetter. Men vi kanske måste ha ett system för hur många biljetter man kan boka, funderar hon.

Men vad är det som Tellus kan ge besökarna – i jämförelse med megabiografer som exempelvis Heron City?

– Vi kan erbjuda klassisk biostämning och mysig atmosfär. Vi vill att Tellus ska vara en kvartersbio för alla, med ett brett utbud av kvalitetsfilmer, säger Jan Volny.

Han berättar att filmduken är rätt stor – och står sig väl i konkurrensen från andra biografer. Stolarna är också utbytta och nya. Bara för att biografen är byggd 1920 ska man inte behöva få ont i ryggen, resonerar man.

3D-brillor finns dock inte att köpa, inte heller popcorn.

– Min vision är att det vara samma hemkänsla som vanligt, att man kan köpa hembakat i vårt fik och ta med sig sitt te och sin äppelkaka in i biosalongen, säger Johanna Fossum, som personligen ogillar snacks i ”big pack”.

Jan Volny har egentligen inget emot vare sig popcorn eller läsk.

– Det finns lite olika åsikter om det, men vi brukar inte sälja popcorn. Det finns ju ett städargument också, säger han.

Tellus har även argumentet att bio ska vara något för alla oavsett plånbok. Därför kostar en biljett till Star Wars 75 kronor, medan samma film på SF kostar 145 på en annan förortsbiograf.

Fakta:

Biocafé Tellus på Vattenledningsvägen i Kransen består av en biograf från 1920 och ett kafé, som drivs av en ideell kulturförening. Föreningen är ekonomiskt och politiskt fristående.

Den första filmen i Star Wars-sagan, Stjärnornas krig, hade premiär 1977. Handlingen i den sjunde delen, The Force Awakens, utspelar sig 30 år efter Jedins återkomst.