Här finns dyraste kvadratmetrarna

Med 162 500 kronor per kvadratmeter är ettan som förra veckan såldes på Surbrunnsgatan ­Vasastans dyraste lägenhet. Och många är beredda att betala stora summor för en biljett till innerstan.

Ett minikök, en duschhörna, en fåtölj och en loftsäng. Det är ungefär vad som ryms i den tio kvadratmeter stora ettan på Surbrunnsgatan. Intresset var stort, men i slutändan var det fyra budgivare som trissade upp priset från 1 250 000 kronor till 1 625 000 kronor.

Med sina 162 500 kronor per kvadrat så är den Vasastans just nu dyraste lägenhet, enligt Svensk mäklarstatistik.

– Jag hade inte räknat med att den skulle gå upp så mycket, men det är en jättebra lägenhet. Det kanske är knäppt att säga det om en etta på tio kvadrat, men den är otroligt bra planerad, har 200 ­kronor i månadskostnad och fick förvärvas av en juridisk person. Det gör att den är ett bra alternativ till hotell, säger mäklaren Jörgen Olsson på mäklarfirman Ekenstam.

Ettan, som fick drygt 9 000 besök på Hemnet, tillhör i dag ett ­företag.

Men även många privatpersoner är beredda att betala höga priser för de pyttiga lägenheterna bara för att ta sig innanför tullarna.

– De är en biljett till innerstan som så många unga strävar efter. Även om lägenheterna blir dyra per kvadrat så blir inte totalpriset så jättehögt. Det finns exempel på fastigheter som innehåller många smålägenheter där priserna inte ligger långt från 100 000 kronor per kvadrat. Trots att fastigheten inte är särskilt attraktiv är det ändå högt tryck på sådana lägenheter, säger Per-Arne Sandegren analys-­ och IT-chef på Svensk mäklar­statistik.

Enligt Bo Söderberg, analyschef på Boverket och docent i fastighetsekonomi, är utvecklingen inte särskilt konstig.

– Även om det är höga belopp så kommer folk att vara beredda att betala för det så länge månadskostnaden blir rimlig och det är en attraktiv boendemiljö, säger han.

I och med det relativt låga ränteläget just nu är priserna uppskruvade, menar Bo Söderberg.

– Det är svårt att veta hur rationella köparna är, om de räknat med att klara av att räntorna höjs, vilket kommer att hända. Om priserna då sjunker eller bara planar ut är svårt att säga. Det beror mycket på om en räntehöjning kommer samtidigt som att ekonomin går ner i allmänhet och att arbetslösheten ökar, säger han.

I torsdags slogs nytt kvadratmeterprisrekord då Stockholms just nu dyraste lägenhet, en fyra på 140 kvadrat på Grev Turegatan, såldes för 28 miljoner vilket innebär 200 000 kronor per kvadrat.

De är en biljett till innerstan.Per-Arne Sandegren

Fakta

Dyrast det senaste året i Vasastan

Robert Alströmsgatan, 3 rum, 73 kvadratmeter, 7 650 000 kronor.

Upplandsgatan, 1 rum, 15 kvadratmeter, 1 560 000 kronor.

Karlbergsvägen, 1 rum, 19 kvadratmeter, 1 925 000 kronor.

Smala Gränd, 1 rum, 21 kvadratmeter, 2 050 000 kronor.

Tomtebogatan, 1 rum, 20 kvadratmeter, 1 950 000 kronor. Källa: Slutpris.se och Svensk mäklarstatistik.