Här finns fynden från gravarna

Lagom till allhelgona är det många som vill pyssla om sina gravar, men Tyresö församling har regler för hur gravarna ska se ut.

Den som bryter mot reglerna får finna sig i att lyktor och små stenar plockas bort och sparas på annan plats.

Bakom en stor byggnad vid Bollmora kapells parkering finns en riktig gravskatt. Där ligger stora lyktor, små lyktor, lyktor på stång och små tomtelyktor. En del rymmer vanliga stearinljus, andra drivs av batterier eller solceller. Ett egenhändigt tillverkat ankarkors namngett ”Anders” prytt med små snäckor sticker ut bland köpegodset. I den stora lyktsamlingen finns också plast- och tygblommor och flera små statyer och prydnadssaker. Stenar med inskriptioner som ”Pappa” och ”Älskade morfar” har fått en egen kartong.

Jeanett Agnred, informatör på Tyresö församling, berättar att en del av godset kommer från gravar som inte rensats innan de upphört, men mycket har också plockats bort för att det inte följer regelverket.

Reglerna säger exempelvis att lyktor och gravkransar endast får finnas från den 25 oktober till den 1 april.

– Det beror på brandrisken, vårgräset kan ju vara väldigt lättantändligt. För att det ska vara en vacker och rofylld minnesplats har vi också bestämt att säsongsbundna utsmyckningar som vinterkransar ska följa årstiderna.

Har ni synpunkter på vilken typ av ljus man ska ha?

– På de kist- eller urngravar som sköts av någon får man ha vilken sorts ljus som helst, även solcellsdrivna eller batteridrivna. Men på askgravarna får man bara ha vanliga ljus. I minneslunden får man efter ett beslut i våras ha solcellsdrivna eller batteridrivna ljus på en särskilt anvisad plats.

Varför har ni samlat in små stenar med inskriptioner?

– De plockas bort om de hittas vid askgravarna eller vid gravar där vi hand om skötseln. När vi klipper gräset kan stenarna nämligen förvandlas till projektiler.

Den som först uppmärksammade Lokaltidningen Mitt i Tyresö på den gömda kyrkogårdsskatten är Tyresöbon Yvonne Stening som lade upp en bild på Facebookgruppen Aktuella händelser i Tyresö.

– Det var som ett tips till en annan person som trodde att gravprydnader blivit stulna. Jag har själv fått lyktor bortplockade och blev rätt överraskad av mängden saker bakom huset, säger hon.

Vad tycker du om reglerna för vad som får finnas vid gravarna?

– Det blir lite larvigt. På Skogskyrkogården där jag också sköter en grav är det inte alls lika noga, men samtidigt är det ju också väldigt fint här.

”Det blir lite larvigt. På Skogskyrkogården där jag också sköter en grav är det inte alls lika noga.”

Fakta