Här finns hetaste hyresrätterna

En gammal bild från den populära 50-talsgatan Västervägen.  Foto: Sollentunahem
En gammal bild från den populära 50-talsgatan Västervägen. Foto: Sollentunahem
Sollentunahems hetaste hyresrätter finns i Häggvik.

Årets mest sökta lägenhet var en tvåa på Västervägen – som 1 753 personer slogs om.

– Jag är inte förvånad, säger Karin Nilsson som bott på gatan i 55 år.

När Lokaltidningen Mitt i sammanställde Sollentunahems mest sökta lägenheter 2015 tog Häggvik och Skälbyområdet hem en riktig storslam.

Av de tio mest eftertraktade lägenheterna­ i år ligger inte mindre än sju på någon av adresserna Västervägen, Skälbyvägen, Minervavägen och Sänkhagsvägen.

– Det kan jag tänka mig, jag är inte förvånad. Vi har bott här i 55 år nu och har inga planer på att flytta härifrån i första taget, berättar Karin Nilsson.

Först flyttade hon och maken Olle och deras två barn in i en tvårummare på Västervägen, och efterhand bytte de upp sig till en rymligare trea som de fortfarande bor kvar i.

– I övrigt har det inte förändrats mycket här. Västervägen har stått sig bra mot tidens tand. Det bästa­ är den fina utemiljön, det är lite radhuskänsla här, säger hon.

En gemensam nämnare är att samtliga adresser hör till Sollentunahems populära 1950-tals­bestånd. Efter Rotsunda var Skälby och kvarteret Spaden i Häggvik de första områdena som Sollentunas nya kommunala bostadsbolag byggde i slutet av 1940-talet. Och trots att det till största delen byggdes för barnrika men mindre bemedlade familjer var ambitionerna höga.

– Det här folkhemsbyggandet har kvaliteter som man inte ser i dagens byggande, säger Olof Svanberg, kommunantikvarie i Sollentuna kommun.

Några adresser har dessutom ett antal lägenheter med extra påkostad utformning. På gavlarna på Sänkhags­vägen och Minerva­vägen finns ateljelägenheter i etage, och på Västervägen finns ett par större­ lägenheter med öppna spisar.

– De brukar kallas för tjänstemannabostäderna. Min tolkning är att det på den tiden fanns ett sådant­ tänk, att man gjorde skillnad på folk och folk, berättar Ulf Wedlund på Sollentunahem.

Han har arbetat med renoveringarna av 50-talskåkarna i Häggvik och berättar om en ovanligt hög omsorg om detaljer.

Bland annat nytillverkade de portar och belysning efter originalritningar för att leva upp till moderna krav på funktion utan att tumma på de arkitektoniska kvaliteterna.

I ett fall hittade man gamla rostiga armaturer som blästrades och lackerades om till nyskick.

– Det har gjort att områdena har fått behålla sin ursprungliga karaktär, men ändå blivit moderna.­ Vill man ha ett trivsamt boende kan man inte bo mycket bättre, säger­ Ulf Wedlund.

tel