ANNONS

Här finns inte tid att rätta till luggen

"När man inte är här längtar man hit. När man är här längtar man efter att det ska vara över" säger Mårten Otterhäll.
"När man inte är här längtar man hit. När man är här längtar man efter att det ska vara över" säger Mårten Otterhäll.
Helena Hultgren har tappat 16 kilo sedan hon började träna i början av 2015.
Helena Hultgren har tappat 16 kilo sedan hon började träna i början av 2015.
Mikael Davidsson är en av alla Värmdöbor som motionerar.
Mikael Davidsson är en av alla Värmdöbor som motionerar.
Värmdöborna är bland de bästa i landet på att röra på sig. Men medan vissa nöjer sig med en stund på gymmet vill andra känna metallsmak i munnen

Ett par timmar i gyttjan på Värmdö Bootcamp intresserar allt fler.
ANNONS

– När man inte är här längtar man hit. När man är här längtar man efter att det ska vara över, säger Mårten Otterhäll.

Han har just klättrat upp för ett sex meter högt rep. Innan passet är slut ska han och de andra deltagarna kravla i lera, göra armhävningar á la militärstil och hänga i bildäck.

Utmanande funktionell träning i ur och skur med mottot ”Du behöver inte vara vältränad, du kommer att bli vältränad”. Så beskriver Carlotta Östberg, ledare i Värmdö Bootcamp, träningen.

– Vi flyttar gränserna för vad du tror är möjligt. Första passet kan vara en lätt chock. Det blir lite galet när man kommer ihop så här. Vi får hit folk som har sprungit tre gånger i veckan och som blir hålögda, men vi peppar mycket när någon börjar tappa fart, säger hon.

I lite mer än tre år har hon lett extremträningen i Grantomta nära Hemmesta. Första passet dök sex deltagare upp. Nu leder hon två grupper med fler än 20 deltagare i varje, två kvällar i veckan.

– Det är som natt och dag. Intresset har ökat jättemycket, säger hon.

Just Värmdöborna ligger i topp när det gäller att motionera. Den senaste rapportern om folkhälsa, gjord av SKL, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten visar att kommuninvånarna rör på sig i snitt 30 minuter per dag. Det placerar kommunen på första plats i länet och på fjärde plats i landet.

Dessutom ligger kommunen också i topp när det gäller minst antal personer med ett BMI över 30.

Helena Hultgren har gått från att vara soffpotatis till extremsportare på knappt ett år. På kuppen har hon blivit 16 kilo lättare.

ANNONS

– När jag började i januari hade jag knappt rört på mig på 13 år. Jag började verkligen från noll och orkade knappt springa från ingången och hit, säger hon och pekar några meter bort.

Bootcamp, utegym och motionsslingor är några saker som ligger bakom Värmdöbornas lust att röra på sig, tror Fredrik Nornvall, kultur- och fritidschef i Värmdö kommun.

– Men framförallt tror jag att vi är så aktiva för hur det ser ut här. Folk flyttar ju hit för att det finns närhet till natur och friluftsliv. Sedan försöker vi att stimulera det bland annat genom utegym, spår och leder, idrottshallar och ridstigar som vi bygger ut stort. 2016 kommer även en parkourbana att byggas, men det är inte bestämt var, säger han.

Även Mårten Otterhäll, som firat sig ner från repet, tror att naturen är den viktigaste orsaken till att Värmdöborna toppar motionslistan. Han har själv blivit ännu mer aktiv sedan han flyttade hit.

– Det är så mycket enklare här. När jag bodde i stan gick jag mycket på gym, men det insåg jag ju här att det är tråkigt att träna inne. Här kan jag springa, åka mountainbike, åka skidor och långfärdsskridskor, säger han.

Carlotta Östberg fortsätter att peppa den sista gruppen.

– Kom igen, ta i och dra, det här är på riktigt!

– Det är också därför folk kommer hit. För att det är på riktigt. Här finns inga kriterier på hur man ska se ut. Inga speglar, inga tajta kläder. Det finns inte tid att rätta till luggen. Här kör vi bara, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.