Här finns jobben efter högskolan

IT-yrket – ett rätt säkert kort att satsa på.
IT-yrket – ett rätt säkert kort att satsa på.
Ingenjörer, IT, lärare och vårdyrken är säkra kort för den som vill satsa på en högskoleutbildning. Det visar Arbetsförmedlingens prognoser på fem och tio års sikt.

Det är dags att söka in till höstens utbildningar på högskolor och universitet. Många som börjar att studera i höst kommer att ha goda chanser till jobb när de har fullföljt sin utbildning, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

– Men det är klokt att välja en utbildning som har en inriktning som arbetsgivarna känner igen. Man behöver heller inte nischa in sig för tidigt, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

På listan över yrken som har bäst chans till jobb på fem och tio års sikt finns till exempel förskollärare, gymnasielärare, tandläkare, specialpedagoger, socialsekreterare, IT-yrken och ingenjörer.

– Det är förstås bra att välja en utbildning som man är intresserad av och kan fullfölja. Men ett gott råd är att ta en titt på våra jobbprognoser, så att man är medveten om vilken arbetsmarknad som väntar, säger Håkan Gustavsson.

Fakta

Yrken på högskolenivå där det är lättast att få jobb om 5 och 10 år:

Förskollärare och fritidspedagoger

Gymnasielärare

Ingenjörsyrken

IT-yrken

Läkare

Lärare i grundskolan

Sjuksköterskor

Socialsekreterare

Specialpedagoger

Tandläkare

Källa: Källa: Arbetsförmedlingen