ANNONS

Här finns ljuspunkter under långa vintern

På fredag premiärspelar Nina Zanjani och Hamadi Khemiri i en ny uppsättning av Hamlet på Dramaten.
På fredag premiärspelar Nina Zanjani och Hamadi Khemiri i en ny uppsättning av Hamlet på Dramaten.
Målningen Afrikanskt landskap av Ivan Aguéli går att se på Moderna museet.
Målningen Afrikanskt landskap av Ivan Aguéli går att se på Moderna museet.
Klas Lindberg öppnar restaurang Portal.
Klas Lindberg öppnar restaurang Portal.
Välkommen tillbaka till vardagen. Den här veckan är de flesta tillbaka på jobbet efter helgerna.

Oxveckor, suckar en del. Men det finns fördelar med att återgå till lunken.
ANNONS

Nu stundar åtta obrutna arbetsveckor innan det blir sportlov. Många av oss får vänta på en längre ledighet till påsk i slutet av mars. Men efter veckor av festmat, umgänge med släkt och vänner, sena kvällar och massor av utgifter ligger det en viss charm i att återgå till sitt vanliga liv. Förhoppningsvis utvilad och motiverad efter semestern.

Oxveckorna mellan trettonhelg och påsk kan förstås också tyckas dryga och tunga. Men enligt folklivsforskaren Ebbe Schön, som tidigare var chef vid Nordiska museet, innebar årets första månader innan industrialiseringen att man samlade ny kraft.

– Efter julen, som var ljusets högtid, med ett ganska stort överflöd mat, dryck och sällskap så trädde man förr in i en lugn period. Människor gjorde sådant de inte hade tid med annars. Männen slöjdade och tillverkade föremål och kvinnorna höll på med klädtillverkning.

Att det var så berodde på att odlingsåret tog paus under de mörkaste månaderna.

– Det var nog en ganska mysig tid med inte så mycket arbete. Man tog det väldigt lugnt. Kopplade av, för att använda ett modernt uttryck.

Riktigt så brukar man inte inrätta sitt liv om man bor i innerstan. I stället inleds säsongen med massor av nya saker att se och göra.

Som att det öppnar nya krogar. I Vasastan ser vi fram emot att besöka Agrikultur som just slagit upp portarna i Chez Bettys gamla lokaler på Roslagsgatan och Brasserie Balzac vid Odengatan, som öppnar i början av februari. I mars etablerar sig den femte Shantikrogen på Karlbergsvägen. Allra mest spännande ska det bli att se vad Årets kock-vinnaren Klas Lindbergs hittar på i nya satsningen Portal som öppnar vid S:t Eriksplan under ”första kvartalet” i år.

Annars kan man glädjas åt att en ny kultursäsong startar. På Dramaten är det på fredag premiär både för en ny Hamletuppsättning med Hamadi Khemiri och Nina Zanjani och för metafarsen Rampfeber.

Eller ta en promenad ut till Moderna museet för att se deras nya utställning där Paul Klee får möta Ivan Aguéli, som öppnar på lördag. På samma museum visas Olafur Eliasson sista dagen på söndag.

ANNONS

Kanske har vi som söker nya upplevelser ändå en del att lära av våra förfäder.

– Dagens vinterjäkt har kommit över oss de senaste 100 åren, men det är egentligen inte normalt för oss. Vi behöver gå ner i varv, söka nya ljuspunkter i tillvaron, säger Ebbe Schön.

Kan du ge tips på bra ljuspunkter?

– Själv läser och skriver jag mycket under den här perioden. Man fyller på med nya idéer. Internet är ju en fantastisk källa, en modern ljuspunkt.

– Vi som bor i tätort har tyvärr förlorat en av våra vackraste ljuskällor – stjärnhimlen! Så lämna stan och hitta ljuset! avslutar han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.