ANNONS

Här finns Sveriges dyraste villor

Närheten till Stockholm, tradition och hög status drar upp priserna i Äppelviken, enligt Fastighetsbyrån.
Närheten till Stockholm, tradition och hög status drar upp priserna i Äppelviken, enligt Fastighetsbyrån.
Om du har en genomsnittsvilla i Äppelviken kan du sälja den och få 33,5 liknande villor i Hällefors i Bergslagen. Den slutsatsen kan dras av Fastighetsbyråns undersökning "Sverigevillan 2016".
ANNONS

I rapporten Sverigevillan bedömer Fastighetsbyrån varje år vad en genomsnittsvilla kostar på orter runt om i landet. Studien utgår från en tänkt villa utanför stadskärnan på fem rum och kök. Den är 140 kvadratmeter stor och har en tomt på 900 kvadratmeter.

I Äppelviken beräknas en sådan villa kosta 13,4 miljoner kronor vilket är högst bland 250 områden i landet. Näst efter kommer Djursholm och Stocksund där Sverigevillan kostar 10 miljoner kronor. På Lidingö landar priset på 9,5 miljoner kronor.

Genomsnittsvillan är billigast i Hällefors (400 000 kronor), Fridafors (400 000 kronor) och Älgarås (415 000 kronor). Du får alltså 33,5 villor i Hällefors i Bergslagen till samma pris som en motsvarande villa i Äppelviken.

– Vi vill jämföra prisskillnader i Sverige och visa hur mycket läge och ort betyder på marknaden, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Skillnaderna mellan de dyraste och billigaste orterna ökar, enligt Fastighetsbyrån.

– Det finns en urbaniseringsvåg i Sverige. Du får ett tryck på storstan och ett svalare intresse för glesbygden. Heta marknader blir ännu hetare, säger Lars-Erik Nykvist.

Det kommer inte ut så mycket villor på marknaden i Äppelviken och när det väl sker är efterfrågan stor, konstaterar fastighetsmäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

”I grunden beror de höga priserna på bostadsbristen men i ett område som Äppelviken spelar självklart tradition och status in också”, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.