ANNONS

Här finns vargen runt husknuten

I Älgeby är det tomt ute på kvällarna. Enligt länsstyrelsen ska man hålla hunden kopplad. För egen del behöver man inte vara lika orolig. ”Inget varg­angrepp mot människa har skett i modern tid i Norden”, säger Eva Hedberg, länsstyrelsen.
I Älgeby är det tomt ute på kvällarna. Enligt länsstyrelsen ska man hålla hunden kopplad. För egen del behöver man inte vara lika orolig. ”Inget varg­angrepp mot människa har skett i modern tid i Norden”, säger Eva Hedberg, länsstyrelsen.
För invånarna i Älgeby är inget sig likt sedan Rialavargarna kommit till byn.

Byborna har stött på morrande vargar de senaste veckorna och många vågar inte längre gå ut på kvällarna.
ANNONS

– Det är litet spännande och kul att se vargarna i verkligheten. Men de är på fel ställe. Flytta dem till Värmland där det inte bor så mycket folk, säger Anders Johansson.

Han och många av hans grannar i Älgeby i nordöstra delen av Vallentuna kommun menar att det är lätt att gilla vargar från en lägenhet i stan. Bor man på landet påverkar vargnärvaron livet negativt. Nu är invånarna rädda och många har slutat att gå ut på kvällarna, berättar grannarna.

Anders Johansson har själv träffat på vargar i Älgebyområdet. Tidigt i onsdags morse såg han en varg från sitt bilfönster. Veckan innan mötte han två vargar när han var ute och promenerade med sina hundar.

– Jag lös på dem med min ficklampa och då vände de, sedan sade jag åt hundarna: ”Nu går vi hem utan att nosa någonstans”. Sedan gick vi hem jävligt fort.

Sussie, som också bor i området, har nyligen mött vargar när hon varit ute på hundpromenad.

– Jag blev alldeles stel och hunden blev livrädd. Jag kommer nu att begränsa mina promenader, säger hon.

En annan Älgebybo säger att hon ofta hör vargarna yla. Hon tycker att vargarnas närvaro har gjort livet sämre i Älgeby.

– Jag kan inte njuta av naturen. Jag är rädd när jag går ut och tar inte längre några skogspromenader, säger hon.

Ytterligare två grannar berättar om när de haft närkontakt med varg. En flicka såg en varg genom sitt fönster och en kvinna hörde en varg som morrade utanför hennes inhägnade tomt där hon var med sina hundar. Händelsen har rapporterats till länsstyrelsen men myndighetens spårare har inte kunnat bekräfta observationerna.

ANNONS

– Det är ett litet revir, det ökar chansen eller risken – hur man nu ser det – att stöta på varg. Men allt man ser behöver inte vara vargar, säger Eva Hedberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen.

Att vargar uppehåller sig intensivt i ett område en period kan enligt Eva Hedberg bero på att de har ett nedlagt byte i området. Något sådant har inte konstaterats kring Älgeby. Ovanligt med Älgebyobservationerna är också att vargarna sägs ha morrat.

– Det är extremt ovanligt, säger Eva Hedberg.

Hon förstår att människor påverkas av vargnärvaron. Men att flytta dem till Värmland är inte rimligt, menar hon.

– Stockholms län är tättbefolkat. Men vargarna har valt att bo här för att de kan leva väl och har bra bytestillgång. Sedan har vi en politik som säger att vi ska ha varg över hela landet. Det går inte bara att tro att de ska bo i Värmland, där är det inte heller folktomt, säger hon.