Fler firar midsommar i stan

Kvar i stan på midsommar? Du är inte ensam om det i så fall. Allt fler firar helgen i parker eller på krogen.

Men föreställningen att en riktig midsommar ska tillbringas på landet eller i skärgården är fortfarande stark.

– Det finns en norm att vi ska lämna staden när det är midsommar. Att stanna kvar i stan ses nästan som lite suspekt, säger Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet.

Men allt fler verkar strunta i den normen. I alla fall om man ska tro polisen i city och närpolisen i Klara.

– Många tror att det är lugnt i city på midsommar, men faktum är att det ändå är mycket folk kvar som går på krogen som en vanlig fredagskväll. Så vi går inte ner i bemanning för att det är midsommar, säger Lotta Gylling, biträdande närpolischef i Klara.

Tendensen att stanna i stan har kommit på senare år. Tidigare blev innerstans poliser kommenderade ut i skärgården eller till Roslagen över midsommar.

– För flera år sedan var det så. Och vi hjälper fortfarande Nackadistriktet som har Sandhamn och Möja dit många ungdomar åker. Men det är inga stora styrkor längre.

För många stockholmare är dock fortfarande idealet att ta sig till en sommarstuga eller åka båt i skärgården.

– Det är landsbygden som äger på midsommar och det hänger nog ihop med att vi gärna markerar början på semestern med att åka bort, säger Jonas Engman.

En annan norm som hör starkt ihop med högtider, särskilt jul och midsommar, är att vi ska vara tillsammans och ha trevligt. Helst med dem vi tycker allra mest om.

Men om julen handlar om familjen är det lite andra gemenskaper som präglar midsommaren.

”Midsommarnatten är inte lång, men sätter sju och sjuttio gungor i gång”, lyder ett gammalt ordspråk. Föreställningen är att vi ska ägna oss åt kärlek och familjebildning.

På midsommar vidgar vi också kretsen och kan umgås också med vänner eller grannar.

Men vår växande stad är full av människor som lämnat sina nätverk för att flytta hit.

Det är inte alltid lätt att hitta till den midsomriga gemenskapen om man är ny i stan, nyskild eller ensam av andra skäl.

Ändå finns vår längtan att vara tillsammans där. Ett tecken på det är att många ger sig ut i midsommarnatten på egen hand. Det märkte Christian Frödén, polis i Klara, som jobbade på midsommarafton förra året.

Han såg många ensamma gäster sitta och hänga över starkölen ute på de krogar som hade öppet.

– Det var inte samma stämning som en vanlig helgkväll utan lite mer dämpat. Vi kunde känna av en frustration.

– Det var många som drack sig riktigt redlösa utan det fanns någon som såg till dem. I vanliga fall går man ut i ett gäng och tar hand om varandra. Men en sådan här kväll kan det drälla omkring rätt mycket ensamma människor som vi får ta hand om.

Så hur ska man då förhålla sig om man saknar gemenskap på midsommar?

– Man ska komma ihåg att högtider är symboliska. Att man är fri att skapa egna identiteter och gemenskaper även om man också är beroende av att de blir bekräftade av andra, säger Jonas Engman.

Fakta

Här firar du midsommar i stan

Skansen: Dans kring midsommarstång, musik, folkdans, midsommarberättelser.

Vasaparken: Stången reses klockan tolv, sedan lekar och dans.

Fjäderholmarna: Shakespeares ”En midsommarnattsdröm” på Stora scenen klockan 19.

Vita bergen: Dans kring midsommarstång, lekar och tombola.

Några midsommaröppna finkrogar: Godthem och Ulla Winbladh på Djurgården, Stallmästaregården vid Norrtull och Gondolen vid Slussen.