Här flyr knivmännen

Här flyr de tre åtalade tillsammans med en person som inte är åtalad för något.
Här flyr de tre åtalade tillsammans med en person som inte är åtalad för något.
En konflikt om ett par jeans slutade med ett mordförsök.

Det är åklagarens teori om den brutala knivskärningen på buss 524 i oktober.

Nu åtalas en 18-årig Sollentunabo för försök till mord.

Vid 19.30-tiden den 16 oktober blev passagerarna på buss 524 plötsligt vittne till hur en ung man blev brutalt överfallen i mittgången.

Två personer hade följt efter honom ombord på bussen som stod på busstorget i Upplands Väsby, och beväpnade med kniv och batong gick de till våldsam attack.

Enligt vittnen på bussen gick det väldigt fort, och de två gärningsmännen lämnade sedan 18-åringen blödande efter knivhuggen och tog pendeltåget till Sollentuna.

Imorgon börjar rättegången.

Två 18-åriga Sollentunabor är åtalade; en för försök till mord för knivhuggen, och den andre för grov misshandel för slagen med batongen.

En tredje man är åtalad för medhjälp till grov misshandel för att ha sökt upp brottsoffret på busstorget och sedan hållit fast honom i väntan på de två andra förövarna.

Enligt rättsläkarens utlåtande var det ”ren tur att knivhuggen inte tog värre än vad de gjorde”. Hade huggen mot 18-åringens bröst träffat någon centimeter åt sidan hade kniven kunnat gå in mellan revbenen och orsaka dödliga skador på inre organ.

– Han hade änglavakt att han klarade sig, säger målsägarbiträdet Carla Pantzer.

18-åringen som blev överfallen har uppgett att konflikten handlade om ett par jeans.

Han hävdar att en av de åtalade hade lånat ett par byxor av hans flickvän, och att han sedan tagit kontakt med den åtalade för att få dem tillbaka, eller få pengar för dem.

Enligt åklagare Catarina Bergqvist har inget annat motiv framkommit i utredningen.

– Det ter sig som en liten sak för att det ska få sådana här konsekvenser, säger Catarina Bergqvist.

I åklagarens bevisning finns bland annat övervakningsbilder från bussen, vittnesmål från passagerarna och sms-konversationer (se faktaruta).

– Bevisläget ser bra ut, säger Catarina Bergqvist.

Den 18-årige Sollentunabo som är åtalad för batongslagen erkänner misshandel av normalgraden.

Den man som åtalas för knivhuggen nekar dock till brott helt och hållet och förnekar att han över huvud taget var på bussen.

– Min klient förnekar brott. Jag kan inte förstå att åklagaren envisas med att rubricera som försök till mord. Det framgår av rätts- utlåtandet att de skador som målsäganden fick inte är av den digniteten, säger den åtalades advokat Nils Uggla.