Här föll barnet ner på rälsen

Pernilla Björkman Engström ifrågasätter säkerheten på Lidingöbanan. ”Jag åker tåget nästan varje dag och det enda jag tänker på nu när jag åker det är de hemska händelser jag sett, säger hon”.
Pernilla Björkman Engström ifrågasätter säkerheten på Lidingöbanan. ”Jag åker tåget nästan varje dag och det enda jag tänker på nu när jag åker det är de hemska händelser jag sett, säger hon”.
I förra veckan fastnade en mamma i dörrarna på Lidingöbanan – med barnvagnen hängande utanför. Enligt polisen tvingades hon släppa taget och barnvagnen rullade ner på spåret.

Pernilla Björkman Engström tog hand om babyn.

– Barnet gallskrek när jag plockade upp det, säger Pernilla Björkman Engström.

Hon hade själv just klivit av tåget som var på väg mot Gåshaga vid halv fem-tiden i onsdags, och gick och pratade i mobiltelefon på Breviks station. Då hörde hon plötsligt märkliga ljud från tåget som åkte i väg.

– Jag hörde en smäll och sedan såg jag i ögonvrån hur något föll ner på spåret, säger hon.

Det var en barnvagn som ramlat ner och låg rakt över rälsen. I vagnen låg ett spädbarn och skrek. Det var dock väl inbäddat i åkpåse och kapuschong och hade inga skador vad Pernilla kunde se.

– Jag plockade upp vagnen och barnet som fortsatte skrika, sen blev barnet bara tyst och låg med ögonen ihopknipna. Det var väldigt läskigt, säger hon.

Samtidigt ringde hon polis och ambulans. De kom till Breviks station före mamman, som var tvungen åka med Lidingöbanan ända till Högberga och först där kunde ta sig tillbaka med det vändande tåget.

Mamman hade enligt polisen varit på väg att gå upp på tåget med vagnen efter sig när dörrarna slog igen om hennes armar och barnvagnen blev kvar utanför.

– Hennes armar klämdes fast och hon blev tvungen att släppa vagnen, säger Claes Trotzig vid Lidingöpolisen.

Barnet klarade sig utan skador, enligt polisen uppgifter. De utreder nu händelsen och de har gjort en polisanmälan om framkallande av fara för annan.

Enligt Claes Trotzig ringde dock Arriva till polisen vid tre tillfällen efter incidenten och ifrågasatte att de utreder händelsen – något han tycker är anmärkningsvärt.

Enligt Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva utreds händelsen av företaget just nu, men vad som hänt är inte klart.

– Föraren ska ha följt de instruktioner som finns före avfärd. Det finns nödbroms på tågen och de är utrustade med ett system som gör att om man försöker få upp dörrarna så går det en signal till föraren. Men föraren fick inga signaler om att något hade gått snett, säger han.

Enligt polisen har man ringt från Arriva vid tre olika tillfällen och ifrågasatt varför man startat en brottsutredning. Hur kommer det sig?

– Jag ifrågasätter inte att det stämmer, men de jag har pratat med känner inte till att det hänt.

Vill ni inte att det ska utredas?

– Jo, vi ifrågasätter inte polisutredningen från ledningshåll på Arriva.

Pernilla Björkman Engström har på kort tid bevittnat två obehagliga händelser på Lidingöbanan. Hon var även i Baggeby när en man i december blev påkörd av tåget och senare avled. Nu ifrågasätter hon säkerheten på banan. Det gör också många som kommenterat polisens inlägg på Facebook om incidenten.

Pernilla vill inte lägga någon skuld på tågchauffören, men hon tycker att säkerheten på banan måste ses över.

– Jag har alltid älskat Lidingöbanan, men nu tror jag man måste göra något åt den om vi ska kunna ha den kvar, säger hon.

Enligt Tomas Hedenius på Arriva finns det inga planer på någon speciell säkerhetsöversyn av Lidingöbanan och om den här incidenten ger anledning till det kan han inte säga.

– Det är för tidigt att säga, säger han.

Polisen söker nu fler vittnen till olyckan vid Breviks station.

Jag har alltid älskat Lidingöbanan, men nu tror jag man måste göra något åt den.Pernilla Björkman Engström

Fakta

Tidigare incidenter med Arrivas tåg

Lidingö den 1 december 2012: Man avlider efter att ha blivit påkörd av tåget. Händelsen är rubricerad som en olycka.

Lidingö den 5 december 2012: Tåget spårar ur mellan Högberga och Kottla i samband med snökaoset och blir stående på Gåshagaleden.

Nacka den 15 januari 2013: Ett tåg kör in i ett hus i änden av Saltsjö­banan.