ANNONS

Här förbereds en alternativ jul

Ann-Marie Eklöf, Sophie Darsy, Marie Blomback, Maya Ström och Sofia Lindell slår in klappar inför julfirandet i Immanuelskyrkan. ”Man gör ju ändå inget vettigt mer än att vara hemma och mysa – då kan man lika gärna mysa med andra och samtidigt göra något bra!”, säger Maya Ström.
Ann-Marie Eklöf, Sophie Darsy, Marie Blomback, Maya Ström och Sofia Lindell slår in klappar inför julfirandet i Immanuelskyrkan. ”Man gör ju ändå inget vettigt mer än att vara hemma och mysa – då kan man lika gärna mysa med andra och samtidigt göra något bra!”, säger Maya Ström.
I julhelgen ordnas för sjunde året i rad ett alternativt julfirande under dagarna tre i Immanuelskyrkan på Norrmalm.

– Alla, oavsett social situation, ska känna sig välkomna, säger projektledaren Magnus Helmner.
ANNONS

För sjunde året i rad anordnar 13 organisationer och hjälporganisationer Jul i gemenskap i Immanuelskyrkan. Hela 180 volontärer sluter upp för att skapa ett alternativt firande för de som saknar ett hem eller närstående att fira jul med.

– Redan i maj brukar volontärer anmäla sig, berättar Magnus Helmner, anställd av föreningen Ny Gemenskap och projektledare för Jul i Gemenskap.

Det är inte bara stadens hemlösa som är välkomna och det finns en viktig poäng med det.

– De gäster som lever ett väldigt utsatt liv ska inte behöva sitta vid julborden som en allmosegrupp. De ska känna att de är en del av en större grupp människor som valt att fira en alternativ jul.

Varje år väljer många som bara tröttnat på den kommersiella julen och all stress den innebär att komma på festen.

Magnus tror att den gruppen blir större.

– Det finns överlag en stor trötthet mot hetsen i samhället. Man ska ha en lyckad familj, en god ekonomi, gott om tid och så vidare. Det är lätt att krokna under den pressen, säger Magnus.

Han menar att det i dag finns ett stort behov av meningsskapande aktiviteter, året runt, men kanske som allra mest i juletid.

Jul i gemenskap startades för åtta år sedan. Då ville kyrkorna i stadsdelen ordna något för stadens mest utsatta. Samtidigt var Ny gemenskaps, Stadsmissionens och de andra hjälporganisationernas lokaler så överfulla på julafton att de tvingades neka många som ville in.

ANNONS

– Lösningen blev en gemensam tillställning. Kyrkan står för lokalen och vi för personalen.

Ny gemenskap är en dagöppen verksamhet för hemlösa. I Stockholm finns i dag kring 3 000 hemlösa, varav 500 sover på gatan. Då räknas varken papperslösa ­eller EU-medborgare in. Den senare gruppen har ökat markant de senaste åren. I fjol hittade de till kyrkan i stor grupp. Magnus Helmner tror att än fler kommer i år.

– Alla tänker på hemlösa och ensamma äldre kring jul. Men precis lika svårt är det för de som är här från andra EU-länder och tigger. De lever i extrem utsatthet och har ofta en stor sorg över sina förlorade familjeband under julen.

På julafton, juldagen samt annandagen bjuds det på julmat med lyxtvist – nytt för i år är att maten lagas av föreningen Chef United, ett nätverk av professionella kockar.

Alla tre kvällar bjuder även på sång och underhållning. På jul­afton delas dessutom julklappar ut till alla. Men klappen är mest symbolisk.

– Det viktiga är samvaron, säger Magnus Helmner.

Festligheterna är öppna mellan klockan 16 och 21. Ingen föranmälan krävs för att komma på ­kalaset.

Det finns överlag en större trötthet mot hetsen i samhället – särskilt kring jul.Magnus Helmner

Fakta

Det finns fler alternativ till ett traditionellt julfirande

Skippa Kalle Anka och gå på bio. Rigoletto på Kungsgatan håller öppet till klockan 16.

Ät otraditionellt julbord. Exempelvis Berns Asiatiska serverar julbord med osvenska smaker.

Gå på gudstjänst och fika med församlingen. Bland annat Kungsholms kyrka har julöppet.

Åk på kryssning. Viking Line ordnar julfirande på fartyget Cinderella mellan Stockholm och Mariehamn.

Fira jul på Skansen. Här kan du bland annat mata lappugglan.

Stadsvandra. ”Kärlek, sex och snusk i Gamla stan” är en av flera vandringar som ordnas på julafton.